Gondok a 112-es segélyhívó szám körül

A 112-es segélyhívó számra naponta beérkező telefonhívások több mint 80%-a fölösleges információkat tartalmaz. A központban dolgozó 53 híváskezelő egy nap leforgása alatt körülbelül 3600 telefonhívásra válaszol, amelyből 3000 szitkozódásokat, sértő szavakat foglal magába, vaklármát jelent, vagy épp semmit nem mond, ezidő alatt blokkolva a vonalat a tényleg fontos és életbevágó telefonokkal szemben – nyilatkozott Sergiu Olteanu, a 112-es Segélyhívó Központ vezetője.

A törvény szerint mindazok, akik komolytalanul kezelik a 112-es segélyhívó számot, 100–500 lej értékű büntetésben részesülhetnek, vagy akár bűnügyi dossziét is indíthatnak a hatóságok az elkövetők ellen – magyarázta Valentin Bretfelean, a Közösségi Rendőrség ügyvezető igazgatója.

A közrend és -biztonság érdekében, valamint amiatt, hogy gyorsabban kiszűrjék a vaklármázó személyeket, a Polgármesteri Hivatal videokamerákat szereltetett a város forgalmasabb utcakereszteződéseiben. Jelenleg 12 ilyen jellegű kamera működik városszinten, a közeljövőben pedig újabb 25 felszerelését tervezik iskolák, líceumok környékére, illetve egyéb forgalmas városrészekben. A költségek összértéke meghaladja a 3 millió lejt. Az akciót a Regionális Operatív Program támogatja.

Slavic Andrea

Share this post

PinIt
scroll to top