Graffiti-tilalom Marosvásárhelyen?

A terepmotorosok és az ATV-sek kitiltása után a Helyi Tanács arról is döntést hozna, hogy megszüntessék a falra való rajzolást. Azaz amennyiben a tanácsosok megszavazzák az erre vonatkozó törvénytervezetet, tilos lesz Marosvásárhely közterületein graffiti-rajzokat készíteni.

Az ötlettel, hogy betiltassák a „falfestményeket”, Dumitru Matei, a Megyei Főtanfelügyelőség vezetője állt elő. Ennek törvényes oldaláról azonban a Helyi Tanács dönt, méghozzá a legközelebbi ülésen.

Nem kell viszont csüggedniük a graffiti-készítőknek: az önkormányzat gondoskodni fog olyan felületek felállításáról, amelyek kizárólag ennek a művészetnek biztosítanak teret – ehhez pedig először meg kell születnie a tilalomra vonatkozó döntésnek.

Dumitru Matei úgy nyilatkozott, a város tele van graffitikkel, és ez rontja az épületek kinézetét. Emiatt véli hasznosnak a „festmény”-tilalomra vonatkozó törvény beiktatását, mint ahogy azt is, hogy az önkormányzat speciális tereket hozzon létre a főként fiatal graffiti-művészek számára. Hozzátette, aki nem tartja be a szabályokat, azt meg kell büntetni.

Valóban igaz, hogy már alig akad egy olyan zuga a városnak, ahol ne találkoznánk graffitikkel. Ezt a stílust külföldről vették át a helyi fiatalok, és több-kevesebb sikerrel űzik a közfalakon – nyilatkozott Valentin Bretfelean, a Helyi Rendőrség vezetője. Hozzátette, a rendőrök eddig is büntették azokat a fiatalokat, akiket falfestésen értek. Viszont ha törvény is lesz erre vonatkozóan, még szigorúbban járnak majd el – biztosít az illetékes.

Az utóbbi hét napban például 26 pénzbírságot róttak ki a helyi rendőrök a graffiti-festőkre. A megbüntettek közül 14 személyt még arra is köteleztek, hogy megtisztítsák a falfelületeket a munkájuktól. Jelen pillanatban a „falfestményekért” 100-tól 500 lejig terjedő pénzbírságot kaphatnak a művészek.

Share this post

PinIt
scroll to top