Gyűlnek az aláírások a marosvásárhelyi iskola névadásának kapcsán

Több úton gyűl az aláírás annak érdekében, hogy a marosvásárhelyi 2-es általános iskola felvegye a város neves személyiségének, dr. Bernády Györgynek a nevét. Eddig több ezren támogatták kézjegyükkel az ügyet.

Az online petíció kezdeményezői marosvásárhelyi magyar gyerekek szülei, valamint a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) emberjogi szervezet.

A www.petitieonline.ro honlapon tegnap délelőttig 2922 aláírás gyűlt össze – tájékoztatott Horváth-Kovács Ádám, a CEMO illetékese. Jelenleg – 2011 szeptember 25. – 3775 írták alá a petíciót.

Emellett az RMDSZ is aláírásgyűjtésbe kezdett, csak a városi székházba több mint kétszázan látogattak el, hogy támogassák az ügyet. Ugyanakkor a körzeti elnökök is aláírásokat gyűjtenek, az egyházakhoz is juttattak nyomtatványokat – tájékoztattak a városi székházban. Az aláírásgyűjtés folytatódik. „Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete felkér mindenkit, aki támogatja, hogy a 2-es általános iskola a dr. Bernády György nevét, a 7-es általános iskola pedig a Vályi Gyula nevét viselje, fáradjon be az RMDSZ városi, vagy megyei székházába – Dózsa György utca 9. – vagy a Horea utca 6. szám alatti Bernády Alapítvány székhelyére, ahol aláírhatja az ívet – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.
A CEMO illetékesei azonban úgy gondolják, az RMDSZ nem aláírásgyűjtéssel, hanem politikai lobbi útján kellene támogassa az ügyet.

– Felkérjük az RMDSZ-t, konkrét politikai érdekérvényesítési eszközök mentén harcoljon gyerekeink iskolájának nevéért. Az aláírásgyűjtést nem tartjuk hatékony politikai lobbinak, sokkal inkább civil akciónak tekintjük – áll a petícióban.

Forrás: Népújság

Share this post

PinIt
scroll to top