Hallgatólagosan elfogadta a szenátus az RMDSZ-s törvényhozók által javasolt Btk-módosítást

Hallgatólagosan elfogadta hétfőn a szenátus azt a, nyolc RMDSZ-es törvényhozó által benyújtott jogszabály-tervezetet, amely értelmében a legtöbb egy év szabadságvesztésre ítélt személyek házi őrizetben tölthetik le büntetésüket, és a fogvatartás ideje alatt közölt minden tudományos kiadványért húsz nappal csökken a büntetésük.

Hallgatólagosan elfogadta a szenátus az RMDSZ-s törvényhozók által javasolt Btk-módosítást

A tervezet megszavazásának határideje november 6-a volt. Az ügyben a képviselőház hoz majd végső döntést.

A javaslat kezdeményezőinek indoklásában az áll, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága már többször jelezte: a romániai börtönök túlzsúfoltak és nem biztosítanak megfelelő körülményeket a fogvatartottak számára.

A javaslat abban is módosítaná a Büntető törvénykönyvet, hogy a maximum tíz évre elítélt fogvatartottak a kirótt időtartam felének letöltése után már kérhetnék feltételes szabadlábra helyezésüket. A jelenlegi Btk. szerint ezt csak a kiszabott idő kétharmadának letöltése után kérvényezhetik.

A javaslat szerint azok, akiket tíz évnél hosszabb időre ítéltek börtönbüntetésre, a letöltött idő kétharmada után kérhetik feltételes szabadlábra helyezésüket; a most hatályos Btk. értelmében ez a jog csak a letöltött idő háromnegyede után illeti meg őket.

A tervezet ugyanakkor nagyobb mértékben rövidítené meg azon fogvatartottak számára a büntetést, akik munkát végeznek a börtönben, és 20 nappal csökkentené a fogvatartás időtartamát minden publikált tudományos munkáért vagy szabadalmaztatott találmányért.

Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy a javaslatot eredetileg 2016 októberében terjesztették a szenátus elé, de mivel a korábbi törvényhozás nem tűzte napirendjére, az indítványt lezárták.

A Büntető törvénykönyvet, Büntetőeljárási törvénykönyvet és Büntetés-végrehajtási, szabadságkorlátozásról rendelkező törvénykönyvet módosító tervezetről a képviselőház szavaz majd döntő fórumként.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top