Hamisított festmények a Képtárban

KultúrpalotaA Maros Megyei Múzeum volt dolgozója ellen bűnvádi eljárást indítottak, miután azzal vádolták, 18 eredeti festményt, a legtöbbjüket a „Kincs” kollekcióból, hamisítványokkal helyettesített, ezáltal 270 ezer eurós kárt okozva az intézménynek.

Andreea Pop, a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség szóvivője úgy nyilatkozott, a 18 hamisítványról összeállított dosszién már 2005-től dolgoznak, és csak nemrégiben sikerült egyetlen festményt megtalálni és visszaszerezni az eltűntek közül.

A megtalált műalkotás Hans Mattis Teutch brassói származású festő munkája, pénzbeli értéke 15–20 ezer euróra tehető.

A munkák újraértékelése és –leltározása során a múzeum szakértői rendellenességeket észleltek, amelyek be is igazolódtak az aprólékos elemzésnél. Kiderült, hamisítványok kerültek kiállításra, amelyeket csakis az intézmény dolgozói helyezhettek el az eredeti alkotások helyére – számolt be Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója. Hozzátette, a kollekció közel 2500 darabból áll, ennek 20%-a – több mint 200 festmény – a „Kincs” kategóriába tartozik, vagyis nagyon értékes. „Sajnos a kincs kategóriából is hiányzonak műalkotások, hiszen ezek azok, amelyek többet érnek a piacon.” – egészítette ki Soós Zoltán meggyőződve arról, hogy több múzeumot is érintett a gyűjtők ezen káros akciója, mely szerint hasznot próbálnak húzni a kulturális intézményekből.

A múzeumigazgató arról is beszámolt, a festmények hamisítványokkal való helyettesítése 1997-re tehető, amikor a múzeumok személyzete szakképzetlen volt. Soós szerint, a hazai és külföldi gyűjtők a felelősek ezekért a tettekért, akik különböző módszerekkel férkőztek hozzá a múzeumokhoz.

Forrás: adevarul.ro

Share this post

PinIt
scroll to top