Hét év börtönbüntetésre ítélték első fokon Olosz Gergely volt RMDSZ-es szenátort

Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán első fokon a bukaresti törvényszék Olosz Gergelyt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt szenátorát egy korrupciós ügyben.

olasz-gergely

A román Agerpres és a Mediafax hírügynökség szerint az ítélet nem jogerős. Oloszt többrendbeli befolyással való üzérkedésben találták vétkesnek.

Az ügyészség 2012 őszén emelt vádat a volt szenátor ellen. A vádhatóság szerint 2010-ben – amikor parlamenti képviselő volt – négy vállalkozó lefizette, hogy különböző szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva azt, hogy Olosz 2007 és 2008 között a román energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be. A vádirat szerint Olosz Gergely összesen félmillió eurónak megfelelő jogtalan anyagi haszonban részesült különböző formában.

A négy vállalkozó közül egyet négy év szabadságvesztésre ítéltek, a többiek három év felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

  A 36 éves Olosz májusban mondott le szenátori mandátumáról azt követően, hogy az osztrák Schweighofernek a háromszéki Rétyre tervezett beruházása körül vita alakult ki.

  Oloszt azzal vádolták a beruházást környezetvédelmi és gazdasági okok miatt ellenzők, hogy ő győzte meg a beruházót a gyár háromszéki megnyitásáról. A román sajtó egy része azt írta, hogy Olosz lemondása a korrupciós perrel áll összefüggésben, de a szenátor ezt cáfolta az MTI-nek. Kijelentette, hogy a fafeldolgozó üzem miatt méltatlan és alaptalan vádak érték személyét.

  Olosz Gergely 2011 elején megpályázta az RMDSZ elnöki tisztségét, akkor alulmaradt Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel szemben.

  MTI

  Share this post

  PinIt
  scroll to top