Hivatalos nyelvvé nyilvánítaná a magyart az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség fő célkitűzése az, hogy a magyar nyelvet hivatalossá tegye azokban a régiókban, amelyekben a magyar lakosság jelentős arányt képvisel – jelentette be Kovács Péter, az RMDSZ általános titkára.

A politikus hozzátette, ahhoz, hogy a terv valóra válhasson, elengedhetetlen a román politikusok támogatása. A szövetség apró lépésekben szeretne eljutni oda, hogy a magyart hivatalos nyelvvé nyilváníthassa a magyar lakta régiókban.

Az RMDSZ elképzelései szerint, olyan területekre vezetnék be hivatalosan is magyar nyelvet, mint például a Székelyföld, Bihar és Szatmár megye, illetve Szilágy megye egy része, ahol a magyar ajkú lakosok aránya 60–70–80%-át teszik ki az összalkosságnak. Ehhez szükség van az Alkotmány módosítására, ezért a szövetség a román politikusok 44%-ának a szavazatára és a román ajkú lakosság támogatására is számít – vázolta fel a hosszútávú tervet Kovács Péter.

Az RMDSZ ugyanis tisztában van azzal, hogy nem lesz könnyű megvalósítani ezt az elképzelést, és hosszú időbe fog telni, míg a magyar is hivatalos nyelvként szerepelhet Romániában. De ahogyan 20 év alatt a nulláról sikerült 64 nyelvi törvényt megalkotni, úgy újabb 20 év alatt eljuthatunk oda, hogy a magyart hivatalosan használhatjuk a régiókban – folytatta a szövetségi titkár.

A kérelmet ma mutatták be, a „Nyelvi Jogok” elnevezésű tájékoztató kiadásakor. Ezutóbbi tartalmazza az összes olyan nyelvi jogszabályt, amellyel a magyar anyanyelvűek jelen pillanatban rendelkeznek, különböző intézményekkel szemben.

Share this post

PinIt
scroll to top