Hivatalosan is megváltozott a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem neve

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hivatalos elnevezése ezentúl Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem, miután lezárult a MOGYE és a Petru Maior Egyetem egyesítésének folyamata.

Leonard Azamfirei rektor hétfőn közölte, hogy 2018. szeptember 20-ától az egyetem neve Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem.

Románul Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş (UMFST), angolul University of Medicine, Pharmacy, Sciences and Technology of Târgu Mures, míg magyarul Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) lett a felsőoktatási intézmény hivatalos megnevezése. Új összetételében az egyetemnek 10.726 diákja, 35 alapképzési, 33 mesterképző és 7 doktori programja, valamint 1.233 alkalmazottja van – részletezte a rektor.

Azamfirei nyomatékosította, hogy a felsőoktatási intézmény megőrzi multikulturális jellegét.

“Nincs ok aggodalomra, sem ami a MOGYTTE helyét illeti a romániai orvosi egyetemek sorában, sem pedig ami a jó körülmények között zajló magyar nyelvű oktatást illeti” – mondta.

A rektor azt is leszögezte, a fúzió nem befolyásolja a tanmenetet, és a bércsökkenésekre vonatkozó aggodalmak is alaptalanok.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem szenátusa április 18-án határozott az utóbbi bekebelezése útján történő egyesülésről. A MOGYE magyar tagozata a szenátusi üléséről való távolmaradással kívánta nyomatékosítani, hogy ellenzi az egyetemegyesítést. Ebben ugyanis a magyar tagozat elsorvasztásának egy újabb lépését látták.

A MOGYE kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult meg 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Az elmúlt években az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működtek, és a magyar tagozat elsorvasztására törekedtek.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) többek között azért kérte pénteken Valentin Popa oktatási miniszter leváltását, mert a tárcavezető a magyar érdekképviselettel és a magyar oktatásért felelős államtitkárral való egyeztetés nélkül döntött az egyetemegyesítés elismeréséről.

Forrás: AGERPRES/MTI

Share this post

PinIt
scroll to top