Holnap nyílik a 19. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

November 14-én, azaz holnap nyitja meg kapuit a 19. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A már hagyományosnak számító vásár a színház előcsarnokába várja a könyvek szerelmeseit, ahol több mint 100 kiadó sorakoztatja fel könyveit.

MNK-2013_logo-hu

42 stand áll majd a vásárlók rendelkezésére, az eseményen jelen lesz a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is, amely 12 kiadót, illetve azok könyveit mutatja be. A vásáron félezer könyv először kerül a vásárlók elé.

„Itt minden a könyvért, a szellem hordozójáért és természetesen a könyvek olvasóiért van. Marosvásárhely érdeklődő közönsége igazolja, hogy érdemes élni és dolgozni a könyvvért, mindazért , amit maga a könyv, mint a tudás és esztétikum jelent” – nyilatkozta a Vásárhely.ro-nak Káli Király István a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, a vásár szervezője.

A könyvek mellett több mint félszáz programmal, három napos gyerekfoglalkozással és idén először ifjúsági programokkal várják a vásár látogatóit. A vásár mindhárom napján koncertekre, színházi előadásokra kerül majd sor.

A vásár hagyományos programja mellett tavaly óta még változatosabb programmal várják az érdeklődőket.

„A színvonalas koncertek mellett, gondolok itt a Kaláka-estre, vagy a Teljesség felé erdélyi premierjére, színházi előadásokkal és színes programokkal készültünk. Lesz élő hangoskönyv, komolyabb szakmai beszélgetések, de több diákoknak szóló vetélkedőt is szervezünk, hisz úgy gondoljuk, elsősorban a fiatal nemzedéket kell ránevelnünk az olvasásra” – nyilatkozta Szepessy Előd, a társszervező Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke.

Hozzátette, a vásár megnyitója is rendhagyó lesz: az elmúlt évek hagyományától eltérően idén a 19. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár megnyitójára a Színház téren kerül sor, az érdeklődők pedig együtt léphetnek be a vásártérbe.

A könyvvásár szervezői külön ifjúsági programokkal várják a fiatalokat, akik színész workshopon vehetnek részt, kötetlen és kötött szövegekkel kommunikálhatnak, irodalmi teadélutánon vehetnek részt Láng Zsolt társaságában, de lesz vitadélután is, „Book vs. Facebook” címmel.

„Az ifjúsági programok közül a „Grab Your Book!” – Könyvvásári harácsolást emelném ki, amely tulajdonképpen diák csapatok „kincskereső” versengése vásárról, könyvről, helyzetfelismerésről, amelyre még mindig lehet jelentkezni” – nyilatkozta Barabási Tivadar színművész, a könyvvásár ifjúsági programjainak a koordinátora.

Az idei vásáron a tavalyihoz hasonlóan kiemelt figyelmet kapnak a legkisebbek is.

„A könyvvásár gyerekfoglalkozásai által a legkisebbek is megismerkednek a könyvvel, találkoznak a szerzőkkel, miközben maguk is részesévé válnak egy-egy alkotási folyamat során önmaguk, társaik és a világ jobb megismerésének.” – hangsúlyozta Makkai Kinga, a gyerekfoglalkozások vezetője.

A 19. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár csütörtökön délben 10 órakor nyitja meg kapuit és szombatig naponta reggel 10-től este 19 óráig tart nyitva. A kísérőrendezvények részletes programját a vásár honlapján, a vásár honlapján találják.

Forrás: Vásárhely.ro

Share this post

PinIt
scroll to top