Horváth Anna: Az elmúlt 526 napban saját bőrömön tapasztaltam, hogy Románia szekusállam

Nem lepte meg a kolozsvári táblabíróság ítélete – nyilatkozta a város volt alpolgármestere, Horváth Anna a pénteki ítélethirdetés után. Horváth Anna közölte, hogy a legfelsőbb bíróságon fellebbez a két év és nyolc hónap szabadságvesztést kiszabó ítélet ellen.

Horváth Anna: Az elmúlt 526 napban saját bőrömön tapasztaltam, hogy Románia szekusállam

Fotó: Főtér.ro

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy meglepett a mai döntés. A hozzám közelállók tudják, igyekeztem minden lehetőségre felkészülni. Nem azért, mert bármi törvénytelent tettem volna, hanem azért mert az elmúlt 526 napban saját bőrömön tapasztaltam, hogy Románia szekusállam” – jelenti ki Horváth Anna az RMDSZ által közzétett pénteki közleményben.

„Mielőtt a döntésről beszélnék, hadd vázoljam fel a mai körülményeket. Ezek magukért beszélnek. A harmadjára elnapolt, péntek 8.30 órára tervezett nyilvános ítéletet fél órával előtte, 8 órakor zárt ajtók mögött hirdették ki. Hogy embertelen-e, ami ma történt, hogy aki ítéletet hirdetett, az nem vállalta nyilvánosan az ítéletet: azt döntse el mindenki.

Ez a döntés, sajnos, minden kétséget kizárva megmutatja, ha a szekusállam helyi potentátjai 2 évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy Kolozsvár magyar alpolgármesterét nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánítják és el fogják távolítani, az őt támogatókat pedig megleckéztetik, akkor ennek mindent alá tudnak rendelni.

Akik mégis próbálják a mai döntést a jogállam szabályai mentén értelmezni, azoknak üzenem: ne fáradjanak! Romániában nem leépülőben van a jogállam, hanem nincs. Megszűnt létezni’ – olvasható a dokumentumban.

‘Ha drámaíró lennék, az RMDSZ centenáriumi évre tervezett drámapályázatára biztos megpróbálnám Kafka ‘A per’ című abszurd drámáját überelni, de drámaíró nem vagyok. Politikus vagyok és jogász.

Ezért az igazságügyi reform és a már egyharmadában alkotmányellenesnek minősített BTK. módosítása ellen háborgóknak tudom üzenni: nagy-nagy odafigyeléssel tanulmányozzák ezt az ügyet! Ne csússzon senki át könnyed kézlegyintéssel a részletek felett, ne áltassa magát, mert ami ebben a ‘doszárban’ most megtörténhet, az nemcsak politikusokkal, hanem bárkivel bármikor megtörténhet, ha az éppen aktuális államrezon útját keresztezi üzletemberként vagy egyszerűen csak véleményformálóként, közösségi emberként.

Mindazoknak a barátoknak, ismerősöknek, és annak a sok-sok – ismeretlenül is – mellettem kiálló embernek, akinek nemcsak a hite nem rendült meg tisztességemben, de minden egyes nap biztattak, velem voltak: szívből köszönöm. Gondolataik nem voltak hiábavalók: hiszen erőt adtak. Itt vagyok, és ha újra kellene kezdjem, ugyanazzal a kezdeti töretlen hittel tenném. Mert meggyőződésem, hogy nekünk csak így szabad, csak így érdemes a közért dolgozni: tisztességgel, elkötelezetten, odaadással.

Az elkövetkező napokba erőt gyűjtök, és tovább folytatjuk a harcot Fodor Zsolttal, akinek igazságunk melletti karakán, megingathatatlan kiállása előtt – most már nyilvánosan is – őszinte tisztelettel hajtok fejet.

Élni fogok, élni fogunk a fellebbviteli jogunkkal. A per ezt követően a bukaresti Legfelső Bíróságra kerül” – szögezi le Horváth Anna az RMDSZ által a sajtóhoz eljuttatott közleményben.

A kolozsvári táblabíróság pénteken Horváth Annát befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt 2 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. A döntés nem jogerős.

Ugyanakkor az ügy másik vádlottját, Fodor Zsolt üzletembert megvesztegetés miatt 1 év és 6 hónapra ítélték.

Horváth Anna ellen befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2016. december 20-án. A vádhatóság szerint Horváth Anna alpolgármesterként 2016 februárja és májusa között befolyását felhasználva közbenjárt a kolozsvári önkormányzat alkalmazottjainál annak érdekében, hogy sürgessék meg az ügy másik vádlottja, Fodor Zsolt egyik ingatlanprojektjével kapcsolatos engedélyek és jóváhagyások kibocsátását. A DNA szerint Horváth Anna szolgálataiért cserébe két fesztiválra szóló, 60 bérletet kért, összesen 20.000 lej értékben. A belépőket az önkormányzati választás kampányában tevékenykedő önkéntesek között osztotta szét az alpolgármester – állítja a DNA. Az ügyészek szerint a vádlottak a Fodor Zsolt által vezetett egyik cég, illetve egy Horváth Anna által megjelölt vállalat közötti támogatási szerződéssel próbálták a törvényesség látszatát kelteni.

Horváth Anna 2017 márciusában jelentette be, hogy lemond alpolgármesteri tisztségéről.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top