Igen, van, aki még ma is komponál

http://www.youtube.com/watch?v=x4n3Si6m6KM&feature=related

Ha megkérdeznénk néhány embert, vagy ha közvéleménykutatást végeznénk azzal a témával: születnek-e még a klasszikus darabok Mozart, Beethoven, Liszt vagy Strauss világhírű munkái után, valószínűleg azt a választ kapnánk: dehogy! A mai korosztályt ugyanis egyebek foglalkoztatják.

Hát, tévednénk!

Mert hiába fogalmazódott meg sokunkban, a klasszikus zenekomponálás a híres zeneszerzőkkel együtt a régi, elmúlt időkbe rekedt! Ma ugyanis akad valaki, aki erre határozottan rácáfol.

Kicsoda ő? Ferencz Dávidnak hívják, és a marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákja. Jelenleg X. osztályos, zene szakra jár, és már kisgyerek kora óta komponál különböző dallamokat. Gyerekkori szerzeményeiből sajnos a legtöbb elveszett, azonban következetes és kitartó munkájának köszönhetően, azóta több zeneszámot is alkotott. A legnagyobb fellépése 2009-ben volt, amikor Richard Clayderman koncertjén, a marosvásárhelyi Kultúrpalotában előadta a „The Urban Comet” nevet viselő, zongorára írt darabját.

Dávidhoz nagybátyja, Ferencz Zsombor is társult, és néhány hónapja ketten fogtak bele a régi ugyan, de annál érdekesebb szakmába. A közös munkának gyümölcse az „Obsession” és az „Escape To Bach” című szerzemény lett. Illetve, a „The Urban Track” című feldolgozás és a „Traffic Drum and Bass” nevet viselő zeneszám is.

Ízelítőként, illetve hiteles bizonyítékként, hogy igenis él a klasszikus zene a XXI. században is, mellékeltük az elkészült Ferencz-dalok videóit. Hamarosan pedig interjúval is jelentkezünk a fiatal zeneszerzővel!

Valóban igaz: a remény hal meg utoljára. Mert amit máig elveszettnek hittünk, mégis létezik! Egy olyan tehetséges marosvásárhelyi fiú személyében, aki talán egy nap, a nagy nevek: Mozart, Beethoven, Liszt vagy Strauss mellett, még híres zeneszerző is lehet!

Share this post

PinIt
scroll to top