Igényelhető a fűtéspótlék

Már benyújthatók a kérvények a fűtéspótlék igénylésére. Akik tehát alacsony jövedelemmel rendelkeznek, és nincs birtokukban sem személygépkocsi, sem szántóföld, leadhatják kéréseiket a Dózsa György út 9. szám alatt, a 8-as szobában.

615 lej – ez a maximális, egy főre eső jövedelem, amellyel még lehet a pótlékot igényelni, viszont emellett még meg kell felelni a 86/2010 Kormányrendelet elvárásainak is. Az összeg, amely segítségül jön majd, a kérvényezők helyzetétől függően változik. Ugyanakkor azon személyek esetében, akik gázzal melegítenek vagy a távfűtési rendszerhez tartoznak, egyenesen a számláról vonják le a pótlék összegét.

Ami a feltételeket illeti, a hatóságok szőrszálhasogatón jártak el a megszabásukban. Hiába nem haladja meg az egy főre eső jövedelem a 615 lejt, nem kaphatnak pótlékot azok, akik nevén garázs, személygépkocsi, vagy akár 3000, bankban megtakarított lej szerepel. De azok is elesnek a támogatástól, akiknek mezőgazdasági gépjük, fakitermelő gépezetük, szántóföldjeik, állataik vagy erdejük van – avatott be Marta Maior, a Szociális Segélyszolgálat főnöke, a Polgármesteri Hivataltól.

A feltételek mellett a leadandó dokumentáció sem kevésbé aprólékos: elsőként egy kérvényt kell kitölteni, amelyhez csatolni kell a jövedelmeket bizonyító iratokat. Ez után következik az Adóhivataltól kért, ingatlanok és személygépkocsik birtoklására vonatkozó, bizonyító iratok beszerzése, illetve mellékelése. De nem maradhat el a Mezőgazdasági Nyilvántartótól kért, földekre, erdőkre és állatokra vonatkozó bizonylat megszerzése és mellékelése sem.

Az iratcsomót október végéig lehet benyújtani, amennyiben az igénylők már novembertől részesülni szeretnének a pótlékban. Egyébként a tél folyamán bármikor leadhatók a papírok, a támogatás pedig mindig a következő hónaptól számítódik majd.

Az egyedül élők a helyzetüknek megfelelő támogatás mellett további 10%-os segélyben részesülnek, valamint azon személyek, akik szociális segélyből élnek, mentesülnek a fűtés fizetése alól.

Slavic Andrea

Share this post

PinIt
scroll to top