Igényes város a miénk, nem akármi!

A 2009-es évre vonatkozó, a közszolgáltatások minőségét nyilvántartó Mérlegből kiderült, Marosvásárhely az elsők között található a romániai municípiumok toplistáján. Legalábbis ami az utak aszfaltozási munkálatainak árát és az önkormányzat által megszabott különleges adók sokféleségét illeti.

Átlagosan számítva, 1 kilométernyi út aszfaltozásának ára körülbelül 260 ezer euró. Marosvásárhelyen viszont ugyanazon útszakasz aszfaltozása háromszor ennyibe kerül, azaz körülbelül 682.500 euróba. Ezen kívül a különadók kategóriában is a pódiumon vagyunk: itt a második helyet foglalja el a város, mindössze 80 speciális adóval a tarsolyában.

A város illetékeseinek mindkét kitűntetésre van magyarázata. Az aszfaltozás esetében azzal indokolják a helyezést, hogy az összeg általában több technikai paramétertől is függ, ráadásul városról városra változnak az utak jellemzői, mint ahogy az állapotuk is. Ezen kívül a város infrastruktúrája 90%-ban fel van újítva, ami sokat számít – nyilatkozta Csegzi Sándor, alpolgármester. Ami pedig az adók sokféleségét illeti, a második helyet a város számtalan szolgáltatásával magyarázzák a városvezetők. Csak a Víkent-telepre (Maros-komplexum) húsz speciális adó vonatkozik, amelyhez még csatlakozik az Állatkert, az Uszoda, valamint a temetők csoportjával és a közszféra adminisztrálásával foglalkozó hivatal.

Share this post

PinIt
scroll to top