Ígéretekből tengődik az Alpha Transilvania alapítvány

Működésképtelenné vált a hónapok óta anyagi gondokkal küszködő Alpha Transilvană Alapítvány fogyatékos gyerekekkel foglalkozó központja. Az intézet hétfőn bezárt, a helyi tanács segítségére számítva azonban holnap újra megnyílik.

Már több mint ötszázan írták alá a marosvásárhelyi Alpha Transilvană Alapítvány indítványozta petíciót, melyben a szervezet keretében működő Kitartás program nappali központjának bezárása ellen tiltakoznak. A megyei és a marosvásárhelyi önkormányzat anyagi támogatásának hiányában a fogyatékkal élő kiskorúakat felkaroló központ működésképtelenné vált, május 15-én bezárt, holnap újra kinyit, de csak halvány remény van arra, hogy ezután is ingyenesen működhet. Az alapítvány úgy tervezi, hogy azoktól a családoktól, ahol az egy főre eső jövedelem meghaladja a 600 lejt, ezentúl anyagi hozzájárulást kérnek a gondozásért. Persze nem a szakszerű ellátás értékének függvényében.

Értékes és kitartó tevékenység

Az Alpha Transilvană Alapítvány 1992 óta működik Marosvásárhelyen, és a különféle fogyatékkal élő vagy nagyon rossz anyagi helyzetben lévő gyerekeket, felnőtteket segíti díjmentesen. A Kitartás (Perseverenţă) elnevezésű, 2002-ben indított program nappali központjában az alapítvány szakemberei – logopédusok, pszichológusok, gyógytornászok és más szakterületen ténykedők – öt csoportban, 24 fogyatékos gyerekkel foglalkoznak. Eddig is nehéz anyagi körülmények között, de folyamatosan működött a központ, ám mostanra szinte kilátástalanná vált a helyzete.

„Tavaly júliusig a megyei tanácshoz tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság biztosította a program a finanszírozását. Akkor úgy döntöttek, hogy a további fenntartást a városi önkormányzatnak kell felvállalnia – magyarázta az alapítvány vezetője, Andreia Moraru. – Hozzánk más helységekből is jönnek fiatalok, így az érintett önkormányzatokkal is felvettük a kapcsolatot. Tavaly a marosvásárhelyi tanács a költségvetés-kiegészítésből meg is szavazta azt az összeget, ami elég lett volna a működéshez, azaz 250 ezer lejt, majd idei költségvetésből is elkülönítettek ugyanennyit, persze csak elméletben. Sem tavaly, sem az idén nem kaptunk egy lejt sem az önkormányzattól, de továbbra is várjuk a támogatást.”

Olvasd tovább a cikket a kronika.ro oldalán>>>

Share this post

PinIt
scroll to top