Ígéretes jövő a marosvásárhelyi startupok számára

Marosvásárhely legújabb üzleti inkubátorháza, az INCUBCENTER, 2022. november 17-én, csütörtökön nyitotta meg kapuit. A Cukorgyár utcában található fenntartható épület a Multinvest Business Hub legújabb beruházási projektje. Az eseményen a Multinvest cégcsoport tulajdonosai, Gogolák Hrubecz Zsolt és Gogolák Hrubecz Margit mellett részt vettek a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR Centru) képviselői, valamint Maros megye és Marosvásárhely önkormányzatának képviselői is.

A központi régió legnagyobb üzleti inkubátorháza 6,5 millió eurós beruházás, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósulhatott meg. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a 2014-2020-as időszakra vonatkozó Regionális Operatív Programon keresztül finanszírozta. Az Incubcenter, a Vállalkozásfejlesztési és Turisztikai Minisztérium által, Inkubációs központ minősítésben részesült.

Az Incubcenter a központi régió egyetlen BREEAM (Building Research Establishment Environmental Methodology) tanúsítvánnyal rendelkező, Very Good minősítésű fenntartható épülete, amely 6 emeleten 5000 négyzetméternyi hasznos felületet foglal magába, és legkevesebb 25 startupnak ad otthont. Modern technológiával felszerelt irodákat kínál, de emellett rengeteg közösségi teret, konferenciatermet, éttermet és mélygarázst is biztosít az itt dolgozó vállalkozásoknak.

„A földrajzi elhelyezkedés nagyon kedvező azok számára, akik olyan helyet keresnek, ahol üzleti tevékenységet szeretnének folytatni. Az épület infrastruktúra tekintetében a legmodernebb, teljesen berendezett, így az üzleti tervet benyújtó vállalkozás nemcsak egy bebútorozott irodát kap, hanem laptopokat is, amelyeket szintén vissza nem térítendő támogatásból vásároltunk, de emellett az üzletvitelben is támogatjuk. Az induló vállalkozások számára biztosítjuk az adminisztrációt, a menedzsmentet, a marketinget és PR-t, a könyvelést, valamint a HR és jogi tanácsadást is, amelyre szükségük van, hogy kizárólag saját vállalkozásuk fejlesztésére összpontosíthassanak” – mondta Gogolák Hrubecz Margit, a Multinvest Group társtulajdonosa.

Az Incubcenter fő célja, hogy az építőiparban tevékenykedő fiatal szakembereknek a legmagasabb színvonalú feltételeket és szolgáltatásokat biztosítsa új vállalkozásuk elindításához, fejlesztéséhez és további támogatásához. Emellett a legújabb technológiák használata is kiemelt cél, például az építőipari ágazat digitalizálása és robotizálása.

„Mivel egy vállalkozás kezdetben nagyon törékeny, az első 3 évben nagyon fontos, hogy segítséget, szakmai mentorálást kapjon olyan emberektől, akiknek van tapasztalatuk az építőiparban. A Multinvest Group rendelkezik ezzel a know-how-val, és útmutatást tud adni az építőiparban most elinduló cégeknek. Ne felejtsük el, hogy a vállalkozások mögött emberek állnak, és az embereket támogatni kell, hogy sikeres vállalkozóvá váljanak, hogy együtt építhessünk erős közösséget” – fejtette ki Gogolák Hrubecz Zsolt az üzleti inkubátorház alapötletét.

A partnerség-fejlesztési tevékenység első lépéseként együttműködési megállapodást írt alá az Incubcenter és a Măgurele Science Park Egyesület, utóbbi Románia legnagyobb, legmodernebb tudományos és technológiai parkjának kezelője, amely elősegíti a párbeszédet a kutatók és a tudományos élet, az üzleti szektor és a hatóságok között. A megállapodás célja a partnerségi kapcsolatok fejlesztése, közös akciók szervezése egy innovatív közösség kialakítása érdekében.

„A megállapodással az a célunk, hogy az érdeklődők számára hozzáférést biztosítsunk a Măgurele platformon a nemzeti kutatási és fejlesztési intézeteken belül meglévő infrastruktúrához. Azt szeretnénk, hogy igénybe vehessék a kutatók szakértelmét, hozzáférjenek a meglévő kutatási és fejlesztési projektek eredményeihez, hogy a kutatói szervezetek és az üzleti környezet közötti együttműködés révén a kutatási tevékenységek eredményeit a lehető leghatékonyabban tudjuk hasznosítani. A Măgurele platformon 7 nemzeti kutató- és fejlesztési intézet működik, egy fontos tudományos közösség, amely a gazdasági versenyképesség növelése érdekében a vállalkozók és az üzleti környezet rendelkezésére tudja bocsátani a meglévő erőforrásokat” – mondta Mihaela Toader, a Măgurele Science Park Egyesület elnöke, aki Ilfov Megye Tanácsának közigazgatási tisztviselője is egyben.

A Multinvest Group tulajdonosai több mint 25 éves tapasztalattal rendelkeznek a vállalkozói és építőipari területen, és kitartó munkával, valamint konkrét elképzelésekkel építették fel a marosvásárhelyi inkubátorházat. Az Incubcenter egy stratégiai beruházás első épülete, amely mellett egy szálloda és egy magánklinika is épül.

Share this post

PinIt
scroll to top