Illegálisan elköltött közpénzek, megyeszerte

Az Állami Számvevőszék 2009-re vonatkozó jelentéséből kiderült, Maros megyében több közigazgatási intézmény milliós összegeket költött el – illegálisan – abból a pénzből, amelyet a közösség javára kellett volna, hogy hasznosítsanak.

A közpénzekkel való törvénytelen költekezésben a Megyei Tanács áll az élen.

A jelentésben az áll, a Maros megyei hivatalnokok – polgármesterek és tanácsosok – a pénzt főként élelemre, ruhákra és különböző bónuszokra költötték. De akadt olyan is, aki iskoláztatta magát a megye pénzére.

Részletesebben, több mint 9 millió lej úszott el, természetesen törvénytelenül, a köztisztviselők meleg ételére, amely nekik minden munkanapra „jár”, valamint a szalonképes öltözékük beszerzésére. Az összeget 34 önkormányzat között osztották szét.

Közel 1,5 millió lejre bocsátottak ki bónuszokat, pluszpénzeket – ezt is illegálisan. Ezekből összesen 15 Maros megyei önkormányzat részesült.

Több mint 100 ezer lejre költekezett, ugyancsak törvénytelenül, a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal is. Az intézmény a pénzből járdákat kövezett ki, valamint gázérzékelő berendezéseket szereltetett a város egyes lakrészeibe.

Szintén a marosvásárhelyi önkormányzat közel 133 ezer lejt fizetett különböző sportkluboknak, finanszírozási ürügy alatt, holott a törvény ezt is szabályozza.

Több mint 9 ezer lej jutott a marosugrai és a bándi önkormányzat hivatalnokainak is, akik a pénzt mesterképzésekbe fektették, persze törvénytelenül.

További 430 ezer lejt utaltak át, szintén törvénytelenül, be nem fejezett munkálatokért a megyében. Ez 11 önkormányzatot érint.

Végül pedig, ajándékjegyekre is futotta a közpénzekből: erre az illetékesek több mint 700 ezer lejt szántak, illegális módon. A törvény ugyanis azt írja elő, hogy ajándékjegyeket csakis saját jövedelemből lehet vásárolni, nem pedig a helyi költségvetésből.

A teljes jelentést itt követhetik nyomon.

Share this post

PinIt
scroll to top