Incidensek nélkül zajlott az „Új jobbik” felvonulása

Habár a hatóságok nem engedélyezték a felvonulást, az egyesület mégis úgy döntött, marssal ünnepli a december 1.-ét Marosvásárhelyen. A Hősök parkjánál ma reggel 10 órakor több mint 200-an gyülekeztek, onnan pedig egyenesen az anyafarkas emlékművéhez tartottak, amelyet meg is koszorúztak.

Frunda György szenátort különösen irritálták a jelmondatok, melyeket a felvonulók folyamatosan hangoztattak. „A román nyelv az egyetlen úr!”, „Hargita és Kovászna, román föld!” vagy „Mi románok vagyunk, mi vagyunk itt az örök urak!” hallatára Frunda annyira kijött a sodrából, hogy a város prefektusát, Marius Paşcant kérte, állítsa meg a törvénytelen felvonulást. A prefektus pedig, mivel nem talált az eseményben semmi törvénytelent, hátat fordított a dühös szenátornak és távozott.

Az „Új jobbik” vezetője, Tudor Ionescu azonban lelkesedve nyilatkozta, hogy a felvonulás célja csupán az ünneplés volt. Hasonló módon élték meg a nagy napot tavaly is, mikor Sepsiszentgyörgyön és Brassóban ünnepeltek, idén Marosvásárhelyen köszöntötték a nemzet 92. évfordulóját. És nem kizárt, hogy jövőben Kézdivásárhelyen, Csíkszeredában vagy akár Gyulafehérváron szervezik meg a dicsőítő marsot – véleményezett Ionescu, hozzátéve: nem számít, hol, melyik megyében vagy városban ünnepel az ember, a lényeg, hogy megemlékezzen a nemzet nagy ünnepéről. (Így érez egy igazi hazafi.)

Share this post

PinIt
scroll to top