Inkább néhány, de közeli barátra vágyunk

Csak minden negyedik ember véli úgy, hogy annál jobb, minél több barátja van: sokkal többen vannak, akik szerint fontosabb a néhány, de közeli barát léte.

Az Ipsos Média-, Reklám-, Piac- és Véleménykutató Zrt. összesen 24 országban végzett nemzetközi Global @dvisor nevet viselő online kutatása során megkérdezettek 75 százaléka vélekedik úgy, hogy jobb a viszonylag kevesebb, de közeli barát.

A kérdésben az egyes országok között véleménykülönbségek figyelhetők meg. Míg például az Argentínában a vizsgálatba bevont 16-64 évesek 91 százaléka szerint fontosabb a szűk baráti kör a kiterjedt kapcsolatrendszernél, Indonéziában a megkérdezetteknek 69 százaléka szerint előnyösebb a széles baráti háló kiépítése – tájékoztatta az Ipsos közleményben az MTI-t.

Magyarország a középmezőnyben található: a magyarok 84 százaléka szerint fontosabbak a közeli barátok.

A kutatás azt is megállapította, hogy a vizsgált kérdéssel kapcsolatos vélemények megoszlásában nem mutatkozik jelentős eltérés a különböző gazdasági, geopolitikai országcsoportok között, annak ellenére, hogy az egyes országokban mért eredmények tekintetében elég nagy a mozgás. Ez arra enged következtetni, hogy a barátság megítélésében az országspecifikus kultúra, a társadalmi szokások meghatározó szerepet játszanak – sokkal inkább, mint a földrajzi hovatartozás.

Összesen 24 ország vesz részt az Ipsos felméréseiben, köztük például Ausztrália, Kanada, Kína, Belgium, Nagy-Britannia, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika és az Amerikai Egyesült Államok.

Forrás: MTI/Fotó: photl.com

Share this post

PinIt
scroll to top