Interneten is nézni lehet a holdfogyatkozást

Az év leghosszabb holdfogyatkozásának lehetünk ma tanúi, amennyiben az égbolt nem lesz továbbra sem felhős. A jelenség 20.24 órakor kezdődött el, és Románia teljes területén látni lehet. Időtartama egy óra és 40 perc.

Habár a Hold 21.00 óra körül jött fel az égre, de már rávetődött a Föld árnyéka. A részleges holdfogyatkozás 21.22 órakor kezdődött, a teljes pedig 22.22 órakor, és éjjel 00.02 órakor ér véget. 23.12 órakor következik majd be a teljes fedettségi fázis, a Hold végül 02.00 órakor lép ki végképp a Föld árnyékából – állítják a szakemberek.

A ma éjjeli jelenség nemcsak hosszú időtartama miatt érdekes, hanem azért is, mert az égitest különleges pozícióban van a bolygónkhoz képest. A kezdeti fázisban, a Hold erős fénye miatt láthatatlan volt a Tejút. A teljes holdfogyatkozás idején pedig gyönyörű kép tárul elénk a nyári égboltról. Mivel a Hold amúgy sem emelkedik a látóhatár fölé, az égen lévő csillagok még fényesebbnek tünnek.

A Hold színe a jelenség alatt nagy mértékben függ az atmoszféra állapotától, azaz attól, hogy ez mennyire engedi át a piros sugarakat a Holdra vetődő árnyékon. Eddig sárga-narancs, piros, barna és fekete korongú Holdat figyelhettek meg a tudósok. Kérdés, hogy ma milyen színű lesz?

Az égi jelenséget egyébként a világhálón is követni lehet, például ide kattintva.

Te milyennek láttad ma a Holdat? Oszd meg velünk!

Share this post

PinIt
scroll to top