Iohannis: Kérem Viorica Dăncilă lemondását a miniszterelnöki tisztségről

Klaus Iohannis államfő megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől, és lemondásra szólította fel Viorica Dăncilát, aki szerinte alkalmatlan a kormányfői tisztségre.

Az elnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában emlékeztetett a Viorica Dăncilă által tett hivatali eskü szövegére, hangsúlyozva, hogy a miniszterelnök az alkotmány és a törvény előírásainak, valamint az alkotmánybíróság határozatainak betartása mellett a lojális együttműködés elvének tiszteletben tartását is vállalta, amely kimondja, hogy az elnöknek és a miniszterelnöknek együtt kell működnie az ország és az állampolgárok érdekében.

„Viorica Dăncilă ehelyett inkább azt választotta, hogy a párttól kapott utasítást hajtja végre. Mindezekre való tekintettel megvonom a bizalmat Dăncilă asszonytól” – fogalmazott Iohannis.

Az államfő szerint a miniszterelnök alkalmatlan a tisztségre.

„Eltelt már három hónap (a Dăncilă-kabinet beiktatása óta – szerk. megj.), le tudok tehát vonni néhány következtetést. Viorica Dăncilă alkalmatlan a miniszterelnöki tisztségre, ezért a kormány Románia egyik sérülékeny pontjává vált. Ennélfogva kérem Viorica Dăncilă lemondását a miniszterelnöki tisztségről” – mondta Iohannis.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top