Iohannis: A kormány úgy viselkedik, mint az az ember, aki minél többet keres, annál inkább eladósítja magát

A román kormány úgy viselkedik, mint az az ember, aki minél többet keres, annál inkább eladósítja magát – nyilatkozta csütörtökön Klaus Iohannis.

Foto: Presidency.ro

A Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában az államfő igen éles hangon bírálta a kormány pénzügyi és adópolitikáját.

„Néhány hónappal ezelőtt, amikor beiktattam ezt a kormányt, volt hozzá egy egyszerű és világos kérésem: azt kértem tőle, hagyja abba ezt a pénz- és adóügyi ugrabugrálást. Nem egészen így történt. A kormány úgy viselkedik, mint az az ember, aki minél többet keres, annál inkább eladósítja magát. (…) Ez a magatartás kontraproduktív” – fogalmazott az elnök.

Iohannis hangsúlyozta, gazdasági növekedést könyvel el ugyan az ország, ez a bővülés azonban ebben a formában nem tartható.

„A gazdasági növekedés fő hajtóereje a fogyasztás, és ez a fajta bővülés hosszú távon általában nem tartható. Hiányoznak a befektetések, és ez aggodalomra ad okot. (…) 20%-kal csökkent a külföldi beruházások értéke az elmúlt évhez képest, és a közberuházások is visszaestek. A közberuházásoknak fontos szerepük van a gazdasági egyensúly megteremtésében. Ezek több mint 20 százalékkal csökkentek tavalyhoz képest, amikor szintén nem voltak nagyszerűek” – mutatott rá az elnök.

Az államfő szerint furcsa helyzet állt elő az adóbevételek tekintetében is.

„A gazdaság nő, az adóbevételek azonban csökkennek. Ahelyett, hogy több pénz legyen az államkasszában, érdekes módon kevesebb van” – fogalmazott, hozzátéve, az is aggodalomra adhat okot, hogy bár a GDP-növekedés rekordmértékű, az ország adóssága is ugyanilyen mértékben nő.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top