Iohannis új korszakot akar a román demokráciában

A rendszerváltozás óta eltelt negyed évszázad átmeneti korszaka, az intézményépítés és kísérletezés időszaka után a román demokrácia új korszakába kell lépni – jelentette ki szerdán Klaus Iohannis román elnök, miután a választási reformról konzultált a parlamenti pártokkal Bukarestben.

klaus-johannis

Az államfő közölte: abban állapodott meg a parlamenti pártokkal, hogy a jövő héten kezdődő tavaszi ülésszak végéig a parlament kidolgozza és megszavazza az új – helyhatósági és parlamenti – választási törvényeket, illetve új párttörvényt és pártfinanszírozási törvényt fogad el.

Iohannis nem közölt részleteket arról, sikerült-e az említett jogszabályok elvi kérdéseiben konszenzust kialakítani, csak annyit mondott: úgy fogják “átszabni a rendszert”, hogy növekedjék a polgárok bizalma a demokratikus intézmények iránt.

Rámutatott: konzultációi azt célozták, hogy egy tartós jogszabályi keret szülessen, amely nemcsak a képviselet legitimitását, hanem hatékonyságát is biztosítja.

“Tartós intézményekre, olyan törvényekre van szükség, amelyek túlélik a választási ciklusokat” – magyarázta a román elnök.

Kifejtette: fontos elv a részvétel, de nemcsak a külföldön élők számára kell lehetővé tenni, hogy élhessenek választójogukkal. A választási törvények mellett olyan párttörvényre is szükség van, amely a polgárokat a közügyekben való részvételre bátorítja. Úgy vélekedett, az embereket csak úgy lehet közelebb hozni a politikához, ha átláthatóvá válik a pártok működése, és elszámolnak finanszírozásukkal.

Az elnök szerint a konzultáció során minden párt késznek mutatkozott arra, hogy felgyorsítsák a meggyanúsított képviselők és szenátorok kiadását az igazságszolgáltatásnak.

Iohannis úgy vélte, semmi akadálya annak, hogy a parlament már a közeljövőben egyszerűsítse az erre vonatkozó szabályozást. Mint mondta: ez fontos jelzés lehet Brüsszel felé is, miután az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentése elmarasztalta a bukaresti parlamentet, amiért – a mentesség feloldásához való hozzájárulás elutasításával vagy annak megtagadásával – akadályozza a korrupcióval gyanúsított politikusok felelősségre vonását.

Romániában 2016 nyarán rendeznek önkormányzati, őszén pedig parlamenti választást: az új választási törvényeket legalább egy évvel a voksolás előtt hatályba akarják léptetni.

Share this post

PinIt
scroll to top