Ismerd meg a marosvásárhelyi polgármester-jelölteket

A május 1-jei határidőig minden – a polgármesteri székért folyó harcban részt venni szándékszó – jelölt, illetve megyei és helyi tanácsosi listán szereplő politikus leadta jelentkezését a megyei kerületi választási irodához. Bár Constantin Margarit Amza, a Nagyrománia Párt jelöltje utolsó percben visszalépett, így is maradt hat személy, akikre leadhatjuk voksunkat június 10-én. 

Lássuk a versenyzőket. A Központ lap összeállítását olvashatjátok:

Dr. Dorin Florea, a Szövetség Marosvásárhelyért jelöltje

Dorin Florea Brassóban, 1956. május 12-én született, foglalkozását tekintve orvos és, mint jól tudjuk, 2000 óta Marosvásárhely polgármestere, a demokrata-liberális párt országos alelnöke. A középiskolát az Andrei Șaguna Líceumban, Brassóban végezte, utána pedig Vásárhelyre került a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem diákjaként. Mesterképzést a Petru Maior Egyetemen, Közigazgatás szakon szerzett. A rendszerváltás előtt orvosként dolgozott a Maros Megyei Kórházban, utána 1996-ig sebész-főorvos volt ugyanott.

Politikai munkásságán belül 1996-2000 között Maros megye prefektusa volt, 2000-től pedig Marosvásárhely polgármestere, 2006-tól Maros megyei Demokrata Párt elnöke, most pedig szeretné a negyedik mandátumát is megszerezni.

„Bizalmat és reményt akarunk adni a város polgárainak, és legjobb tudásunk szerint szeretnénk bebizonyítani, hogy még többet tudunk megvalósítani” – nyilatkozta Florea.

Cornel Brişcaru, a Szociálliberális Szövetség (USL) polgármester-jelöltje

1973. szeptember 18-án született Vatra Dornei-en. A kolozsvári Babeş Bolyai Tudományegyetem Jogi karán végzett, mesterképzésben pedig a Petru Maior Egyetemen részesült.

1997-ban Jogtanácsos volt Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalában, 1999-2001 között főtitkár a Marosvásárhelyi helyi tanácsban. Maros megyei prefektusi irodavezetői tisztséget töltött be 2001-2004 között. Emellett alapítója és elnöke APDO LIDER, emberi jogokért harcoló civil szervezetnek, illetve a marosvásárhelyi PSD titkára.

Az USL-s polgármester jelentkezésének és tanácsosi listák letétele után elmondta: „A változás reményével jöttem a választási irodába, és hangsúlyozom, a mai nap egy új kezdetet jelenthet a városi közigazgatásban. Mindannyian, románok és magyarok, egy jobb, tisztább, átláthatóbb közigazgatást szeretnénk. Remélem, hogy a június 10-i szavazás eredménye jobb jövőt biztosít Marosvásárhelynek – nyilatkozta Cornel Brişcaru.

Frunda György, az RMDSZ jelöltje

Marosvásárhelyen, 1951. július 22-én született, tanulmányait a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, Jogtudományi Fakultás keretén belül végezte. Frunda a rendszerváltás előtt ügyvédként tevékenykedett, a marosvásárhelyi Ügyvédi Munkaközösség tagja volt, 1996-ban pedig magán ügyvédi irodát nyitott a városban: polgár-, család-, kereskedelmi-, alkotmány-, ember- és kisebbségjog szakterületeket fedett le.

Politikai tevékenységét illetően 1990-től RMDSZ-tag, két évig volt az RMDSZ parlamenti képviselője, Maros megye, ugyanakkor a Román Parlament Alkotmányszerkesztő Bizottságának titkára. 1992 óta a Szövetség Maros megyei szenátora, négy évig az Európai Tanács Közgyűlése román küldöttségének tagja. 1996, és 2000-ben az RMDSZ államelnök-jelöltje volt, negyedik illetve ötödik helyeket elérve. Román Parlamentbe akkreditált újságírók megválasztják az Év Szenátorának 1994-ben, és az Év Politikusa díjat is elnyerte.

Kedden, jelöltségének hivatalossá tétele után ezt nyilatkozta: „Remélem, az RMDSZ megnyeri a választásokat, így a marosvásárhelyi magyarok és románok egyaránt nyertesek lesznek. A választások után új arculatot fog ölteni a város, és ígérem, soha nem fogom három napra lezárni a főteret, csak azért, mert a politikai érdekeim úgy kívánják, úgy, ahogy ezt a jelenlegi polgármester tette” – mondta el Frunda.

Dr. Benedek Imre, az MPP polgármester-jelöltje

Benedek Imre Székelyudvarhelyen, 1950. június 26-án született. Jelenleg Marosvásárhelyen tevékenykedő kardiológus és belgyógyász főorvos, egyetemi professzor. 1999 óra a Maros megyei Sürgősségi Kórház Kardiológiai Klinikájának vezetője, CardioMed és számos más alapítvány elnöke. A MOGYÉ-n a legnagyobb impaktfaktorral rendelkező oktató, több mint 500 szakfolyóiratban megjelent cikk fűződik a nevéhez. Többek között a Tanügyminisztérium és a Román Akadémia díját is magáénak tudhatja. Európa szerte ismert és elismert kardiológus, Székelyföldön kiemelkedő eredményeket ért el a szívgyógyászat területén: amíg 2000-ben 100 emberből 40-en haltak meg infarktus miatt, tíz évre rá – kemény munka után – ma 100-ból 7 ember hal meg. Több mandátumon át RMDSZ-es megyei tanácsosi tisztséget töltött be, de 2010-ben jogtalanul kizárták a Szövetségből karakán kiállása miatt.

Kedden lapunknak elmondta, „sajnálatosnak tartom, hogy bár indulásom szándékával egyidőben jelentettem be, hogy legdemokratikusabb út az előválasztás lenne egyetlen közös magyar polgármester-jelölt nevesítésére, a magyar pártok elutasították az ötletem. Így 5000 támogató szavazattal a hátam mögött nekivágok a harcnak. Szomorú nap ez számomra, és fájdalommal veszem tudomásul, hogy a magyar pártok az összefogás kerékkötői voltak, de nem hagyom cserben a szavazótáborom” – támasztotta alá indulási szándékát a kardiológus.

Smaranda Enache, független polgármester-jelölt, az EMNP támogatását élvezi

Smaranda Enache 1950. március 31-én, Marosvásárhelyen született, emberjogi harcos, alapítója és társelnöke a Pro Európa Ligának. Főiskolai diplomát a Bukaresti Egyetemen szerzett, Filológia szakon. 1998-2001 között Finnországban volt Románia nagykövete, 2004-ben pedig Kolozsváron pályázott a várásvezetői tisztségre, és a szavazatok mintegy 0.8%-át tudhatta magáénak. 2008-2010 között a Nemzeti Liberális Párt alelnökeként fejtette ki tevékenységét. Krédóját a multikulturalizmus, az etnikai viszályok elcsitítása, a kisebbségi jogokért való harc jellemzi. „Azzal a reménnyel indulok, hogy számíthatok a marosvásárhelyi polgárok független gondolkodására, ami azt jelenti, hogy egy pártokon felüli jelöltre fognak szavazni, mert a független jelölt az, aki minden érdeket egyformán tud képviselni, anélkül hogy alárendelt legyen a pártérdekeknek. Ha megnyerjük a választásokat, akkor feltett célunk, hogy Klaus Johannishoz hasonlóan szervezzük meg a városvezetést, Marosvásárhelynek legyen hírneve, legyen főváros szerepe, szűnjön meg a korrupció, erősödjön meg az interkulturális élet” – foglalta össze az egyetlen női, illetve független jelölt Marosvásárhelyen.
Pop Sabin Gelu, a Dan Diaconescu Néppárt polgármester-jelöltje

Teológus, és négy éves közszereplési szünet után, a PP-DD támogatásával szeretne polgármesteri mandátumot szerezni Vásárhelyen.

Forrás: Központ

Share this post

PinIt
scroll to top