Ismét asztalon a Guşă-ügy

A tavaly szeptemberben felhozott, majd hosszas tiltakozások által elfojtott Guşă-ügyet újraéleszteni látszik a Polgármesteri Hivatal. Október 19.-én ugyanis az önkormányzat fellebbezést nyújtott be a törvényszéki határozat ellen.

Tőkés László európai parlamenti képviselő ügyvédje, Dr. Kincses Előd úgy nyilatkozott, a Bíróság hiába nyilvánította első fokon semmissé a szobor állításának ügyét, úgy tűnik, a Polgármesteri Hivatal mindenáron ragaszkodik hozzá. Dorin Florea a per elvesztése után megígérte Tőkés Lászlónak, hogy nem lesz Guşă-szobor Marosvásárhelyen, most viszont, a fellebbezés benyújtásával, a városfő megszegni látszik egykori ígéretét.

A szobor állításának terve heves tiltakozást váltott ki már tavaly úgy a magánszemélyek, mint a szervezetek körében, így sikerült jogilag is megakadályozni a szobor-avatást.

Mint ismeretes, a műemlék ellen azért tört ki a botrány, mivel a tábornok részt vett a diktatúra-elleni felkelés elfojtásában 1989. december 17-20. között, melynek során 73 személy életét vesztette.

Share this post

PinIt
scroll to top