Ismét beleköpnek a hatóságok levesébe?

Úgy tűnik, újabb botrány közeledik: a Környezetvédelmi Minisztérium csatolná a Somos tetői és a Bodoni térség erdőit a „Natura 2000” elnevezésű természetvédelmi övezethez, ez viszont jócskán keresztbe tesz az önkormányzat projektjeinek.

Ezúttal a város prefektusa, Marius Pașcan vádolja a Környezetvédelmi Minisztériumot a kezdeményezésért, de a Minisztérium tulajdonképpen csak a feladatát végzi: teljesíti azt az uniós követelményt, amelynek tárgya Románia természetvédelmi területeinek kinevezése.

A Maros megyei területeket a Megyei Környezetvédelmi Ügynökség jelöli ki. Eddig 13 ilyen zóna lett megjelölve, az ügynökség pedig további 11-et szeretne bevonni a programba. Ezt azonban nem csak a helyi hatóságok, hanem a város alispánja is foggal-körömmel ellenez. Pașcan ugyanis azt vallja, az intézkedés semmiképp sem szolgálja a város javát: a kijelölt területek egy harmadik fél kezébe kerülnek, így a hatóságoknak már nem lesz beleszólása azok kezelésébe. Ennek következtében egyrészt a város kasszájába bejövő pénz is jóval csökkenni fog, de – ami még fontosabb – korlátozódnak, illetve megsemmisülnek az önkormányzat egyes beruházási és városfejlesztési projektjei.

A Helyi Tanács az utolsó ülésén érvénybe is léptetett egy védekező-rendeletet, miszerint sem a környezetvédelemben, sem a köz- és magánszféra közigazgatásában nem hozhatnak olyan helyi döntéseket, amelyekbe az önkormányzat nem egyezik bele.

Hogy hol van a kutya elásva – az elúszó pénzösszegeknél vagy a híres terelőúttól való elbúcsúzásnál –, még nem tudni. Azonban egy biztos: az ügyben kő kövön nem marad!

Share this post

PinIt
scroll to top