Ismét bíróság előtt áll Adrian Nastase volt miniszterelnök

Adrian NastaseHalasztással kezdődött a fellebbviteli tárgyalás hétfőn Adrian Nastase volt román miniszterelnök egyik – lakásfelújítással kapcsolatos – korrupciós ügyében, amelyben első fokon három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Nastasét március 18-án helyezték feltételesen szabadlábra, miután egy – illegális kampányfinanszírozással összefüggő – másik ügyben kiszabott kétéves börtönbüntetésének harmadát letöltötte. Ha a legfelső bíróság megerősíti az elsőfokú ítéletet a most kezdődött fellebbviteli tárgyaláson, Nastase ismét börtönbe kerülhet, hogy letöltse a nagyobbik (hároméves) ítélet egyharmadát is – állítja a román sajtó.

A Zambaccian (ebben az utcában található a Nastase-villa) név alatt ismertté vált dossziéban az ügyészek azzal vádolták a volt kormányfőt, hogy 2002 és 2004 között 630 ezer euró értékben fogadott el ajándékot lakása felújítására. Az első fokon eljáró háromtagú bírói tanács a megvesztegetés elfogadásának vádja alól felmentette, és zsarolás miatt szabott ki a politikusra három év felfüggesztett börtönbüntetést. A vádirat szerint ugyanis Nastase 2006-ban, amikor a román képviselőház elnöki tisztségét töltötte be, megfenyegette a vád egyik tanúját. Az ügyészség fellebbezett a 2012 márciusában hozott elsőfokú ítélet ellen.

Nastase a védelem előkészítése és ügyvéd fogadása címén kérte és érte el hétfőn a fellebbviteli tárgyalás halasztását. Az ügytől a bírák is menekülnek: egy hete a fellebbezés tárgyalására sorshúzással kijelölt öttagú bírói tanács három tagja megpróbált visszalépni az ügy tárgyalásától, arra hivatkozva, hogy ítélkeztek már Nastase más korrupciós ügyeiben, de ezt a legfelső bíróság vezető tanácsa elutasította.

Nastase nem jelent meg a nyilvánosság előtt, mióta elhagyta a börtönt: a hétfői tárgyaláson levélben kért halasztást. Egykori párttársai viszont úgy tudják, hogy a volt miniszterelnök és pártelnök „vendégként” jelen lesz a Szociáldemokrata Párt (PSD) április 20-ai tisztújító kongresszusán.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    A kormányon lévő PSD tisztségviselőinek és szimpatizánsainak többsége mártírnak tekinti a Nastasét, azt feltételezve, hogy az igazságszolgáltatás politikai ellenfelének, Traian Basescu államfőnek a befolyására hurcolta meg őt.

    Share this post

    PinIt
    scroll to top