Ismét botrányt okoztak a kétnyelvű feliratok Dicsőszentmártonban

Múlt héten román-magyar kétnyelvű feliratok jelentek meg a Maros megyei Dicsőszentmárton kórházának homlokzatán és kapusfülkéjén. Tegnap büntetést is kaptak érte.

Matei Alexandru dicsőszentmártoni polgármester múlt héten felszólította a helyi kórház igazgatóját, Viorel Răzvan Grozát, hogy távolítsa el a járóbeteg-rendelő homlokzatára kihelyezett kéntnyelvű feliratokat. Mivel az igazgató ezt nem tette meg, tegnap rendőröket küldtek ki a helyszínre, hogy leszereljék a feliratokat, ám végül ők sem távolították el őket.

A kórház vezetősége tegnap délután 5 ezer lejes bírságot kapott a városrendezési bizottságtól a magyar feliratok elhelyezése miatt, ezért a kórházigazgató a megyei tanácshoz fordult.

A megyei tanács jogászai szerint a büntetés mértéke aránytalanul nagy, ám azt javasolták az igazgatónak, hogy vetesse le a feliratokat, majd kérjen engedélyt, hogy újból kifüggeszthesse őket.

A 2001-es népszámlálási adatok szerint Dicsőszentmárton magyar lakosságának aránya 18,84 százalék. Mivel nem éri el a 20 százalékot, a városban nem kötelező (de nem is tiltott) a kétnyelvű feliratok használata.
(manna.ro/népújság)

Share this post

PinIt
scroll to top