Ismét elutasította a magyar intézetek létrehozását a MOGYE szenátusa

Második alkalommal is elutasította a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) szenátusa a magyar intézetek létrehozását arra hivatkozva, hogy az egyetemi autonómia jegyében a minisztérium nem kényszerítheti erre az egyetemet. Tette ezt annak ellenére, hogy az oktatási minisztérium december elején már második alkalommal szólította fel átiratban a testületet, hogy tartsa tiszteletben az oktatási törvény multikulturális egyetemekre vonatkozó előírásait.

A szaktárca a magyar intézetek megalapítását kérte, ami szavatolná a magyar nyelvű oktatás önálló tagozatba szerveződését.

Király András oktatási államtitkár a Transindexnek kijelentette, az oktatási törvény előírásainak érvényesítése érdekében a minisztérium „akár a falig is elmegy, és át is töri azt, ha szükséges”. Beismerte ugyanakkor, hogy nem könnyű feladat a jó döntést meghozni, hiszen a szankciók bevezetésével az egyetem működésképtelenné válna, ennek pedig a diákok látnák kárát.

Király elmondta, a szaktárca egyelőre megvárja a szenátus magyarázatát. „Egyelőre nem tudni, mit fog lépni a minisztérium, lássuk, mit válaszol a szenátus a minisztérium felszólítására, persze, ha egyáltalán válaszol. Van egy fokozatos megoldási lehetőség: meg lehet vonni az egyetem támogatását, fel lehet függeszteni a szenátust és a rektort” – vázolta a lehetőségeket az államtitkár.

Hozzátette: ha ezeket az intézkedéseket végrehajtja a minisztérium, gyakorlatilag működésképtelenné válik az egyetem, így kérdéses, hogy miként lehetne ésszerűen reagálni a szenátus döntésére.

„A felszólítás teljesen világos volt, az elvárás nem volt más, mint az oktatási törvény betartása. Úgy látszik, el kell menni a falig ebben a kérdésben, akkor a minisztérium elmegy a falig, sőt át is töri” – mondta Király.

Ugyanakkor megjegyezte, egy másik kérdést sem szabad figyelmen kívül hagyni: ha a minisztérium alternatíva hiányában kénytelen lesz olyan szankciók bevezetéséhez folyamodni, amely az egyetem működését teszi kétségessé, annak a döntésnek a negatív következményeit a diákoknak kell elviselniük. Ez pedig ellentétes lenne az oktatási törvény alapelvével, amely szerint a diák érdekeire kell fekteti a hangsúlyt. Király szerint ezért ódzkodik a minisztérium ilyen drasztikus lépések megtételétől, az egyetem ennek tudatában van, ezért az ügy már sakkjátszmához kezd hasonlítani. „Az egyetem jelenpillanatban úgy érzi, hogy a játszmából még hátra van néhány óra” – véli Király.

A MOGYE magyar oktatóinak jelenleg nincs semmilyen önálló döntési jogkörük.
Brassai Attila, az egyetem oktatója az MTI-vel közölte: a román oktatók által preferált vegyes intézetekben már lezajlott a választás. A mintegy 150 magyar oktató testületileg távolmaradt ettől a belső megmérettetéstől, mivel törvénytelennek tartják az egyetem jelenlegi szerkezeti felépítését, valamint az azt szentesítő egyetemi chartát.

Brassai szerint csak három magyar oktató fogadott el alacsonyabb tisztségeket a belső választáson, megszegve ezáltal a magyar tanároknak a választások bojkottálására vonatkozó állásfoglalását, amit korábban ők maguk is aláírtak.

Share this post

PinIt
scroll to top