Ismét “zümögött” a Sapientia aulája

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi kara március 1-jén vendégül látta a Romániai Általános Iskolák II. Országos Magyar Nyelvű Matematika Verseny résztvevőit.

IMG_2136

A két napos versenyt idén Marosvásárhelyen, a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban szervezték. A program részeként összesen 140 diák és több mint tíz kísérő-oktató érkezett a Sapientiára szombaton délután. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar dékánja, Dr. Kelemen András köszöntette a vendégeket, majd néhány percben bemutatta az egyetemet. Örömét fejezte ki, hogy a diákok már ilyen kiskorunkban érdeklődnek a Matematika, valamint a reál tantárgyak iránt.

IMG_2139 IMG_2172

A Matematika-Informatika Tanszék vezetője, Dr. Kátai Zoltán röviden és interaktív módon ismertette az egyetemen működő Informatika szakot, amelynek keretében rövid részleteket mutatott a már nemzetközileg is ismertté vált algoritmikus táncokból. Az úgynevezett Bubble Sort vagy Select Sort táncok után az általános iskolások is kipróbálhatták tudásukat az algoritmikus gondolkodás terén. A tanár úr néhány kérdést tett fel és a három jól válaszoló diák egy-egy Sapientiás könyvet és írószert nyert.

Ezek után az V-VIII. osztályos diákokat a Hallgatói Önkormányzat öt csoportba osztotta, majd körbevezette a legérdekesebb laboratóriumainkban. Megnézhették és kipróbálhatták az elektromobilt, a mágneses lebegtetőt, az autómatizált versenyautót, de betekintést nyerhettek a távközlés laboratóriumba és a HÖK tevékenységébe is. A Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának meglátogatása után ismét visszamentek a Bolyai Farkas Líceumba, ahol sor került a Matematika verseny eredményhirdetésére.

IMG_2176 IMG_2198FOTÓK: Sapientia

Share this post

PinIt
scroll to top