Január 13-tól lép érvénybe az új környezetvédelmi adó. Ki kapja vissza a különbözetet?

Az új, személygépkocsik által kibocsátott szennyező gázokra vonatkozó környezetvédelmi adótörvényt 2012. január 10-én tették közzé Románia Hivatalos Közlönyében. Az új adó pedig 2012. január 13-án lép érvénybe – jelentette be Borbély László, környezetvédelmi miniszter.

A jogszabály 25%-os adócsökkentést rendel el, ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy akik 2008. július 1. után iratták be járműveiket, visszakaphassák a különbözetet.

Az új törvény szerint ugyanis, azon személygépkocsi-tulajdonosok, akik az új környezetvédelmi adó értékénél többet fizettek a beiratásnál, kérvényezés alapján visszakaphatják az pluszban kiadott összeget.

Az új törvény a „szennyező fizet” elvre alapoz, és azt is megszabja, hogy az összeget egyedi alkalommal kell befizetni, úgy a használt, mint az új személygépkocsik esetében, az első romániai beiratásnál. Azon autók után pedig, amelyek 2007 előtt kerültek be a regiszterekbe, akkor kell kifizetni a környezetvédelmi adót, amikor az első tulajdonoscsere megtörténik.

Azon személyek, akik érdekeltek abban, hogy kapnak-e vissza pénzt az államtól a befizetett adóból vagy sem, annak holnaptól, azaz január 13-tól, a Környezetvédelmi Alap honlapján utánajárhatnak. Ott ugyanis megtalálható lesz az a számítási módszer, amellyel a pénztáraknál is dolgozni fognak majd.

Share this post

PinIt
scroll to top