A járványtani intézet igazgatója: Súlyos a helyzet. Menjenek és oltassák be magukat influenza ellen!

Súlyos a helyzet Romániában, emberek halálát okozza az influenza, amely ellen továbbra is oltással lehet a leghatékonyabban védekezni – hangsúlyozta egy szombati sajtótájékoztatón a Matei Balş Járványtani Intézet menedzsere, Adrian Streinu-Cercel.

Az intézményvezető elmondta, az elmúlt hétvégén, péntektől hétfő reggelig 308 influenzás megbetegedést jelentettek az intézetnél, és a fertőzöttek fele kórházi kezelésre szorult.

„Bizonyos esetekben, főleg a cukorbetegeknél, a krónikus obstruktív légúti betegségekben szenvedőknél, a magas vérnyomással küzdőknél, az ischemiás szívbetegségben szenvedőknél, az elhízott személyeknél vagy a várandós nők esetében a betegség súlyos formája léphet fel, amely akár halált is okozhat” – magyarázta Streinu-Cercel.

A járványtani intézet menedzsere ugyanakkor hangsúlyozta az influenza elleni oltás fontosságát, azt, hogy a vakcina sok esetben életmentő lehet.

„Az oltásprogram nem azért van, mert egyesek el akarnak adni még egy vakcinát. (…) Menjenek és oltassák be magukat. Emberek halnak meg az influenza miatt Romániában. Ha nem akarjuk elkapni a betegséget, és el akarjuk kerülni azt, hogy esetleg belehaljunk, egyetlen dolgot tehetünk: azt, hogy beoltatjuk magunkat. Minden egyéb csak filozofálás” – nyomatékosította Adrian Streinu-Cercel.

A közegészségügyi intézet adatai szerint péntekig 71 személy halálát okozta az influenza Romániában.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top