Jelentős utasszám-növekedés a marosvásárhelyi repülőtéren

Az idei első kilenc hónapban háromszorosára nőtt az utasok száma a marosvásárhelyi repülőtéren a tavalyi hasonló időszakhoz képest – közölte hétfőn a repülőtér vezetősége.

A Vidrátszegen lévő, viszonylag kis kapacitású repülőtér szolgáltatásait az idén szeptember végéig csaknem 177 ezer személy vette igénybe, ami az utasok számának a megháromszorozódását jelenti a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A repülőtér vezetősége reméli, hogy az év végéig elérik a 200 ezer főt. Az Erdély központjában lévő légi kikötő ezzel meghaladta a 2007-ben regisztrált 161 ezres csúcsot.

A jelentős forgalomnövekedés elsősorban annak köszönhető, hogy a Wizz Air fapados légitársaság Marosvásárhelyen nyitotta meg az idén légi bázisát, emellett a Cimber Air és a Sky Airlines légi társaságok is működtetnek rendszeres járatokat az erdélyi repülőtérről, akárcsak a román állami vállalat, a Tarom és a Malév.

A marosvásárhelyi repülőtér jelenleg nyolc környező romániai megye lakosságát szolgálja ki. A légi kikötőből Franciaországba, Olaszországba, Németországba, Dániába, Spanyolországba, Nagy Britanniába, Törökországba és Magyarországra indulnak járatok.

A marosvásárhelyi repülőteret a Maros megyei önkormányzat működteti, amely továbbra is fejleszteni akarja a létesítményt. Versenyhelyzetben vannak az alig száz kilométer távolságra lévő kolozsvári légi kikötővel, ezért a Maros és a Kolozs megyei önkormányzatok hónapok óta tárgyalnak a gondozásukban lévő két repülőtér összehangolt fejlesztéséről, de még nem sikerült megállapodniuk egy közös tervről.

A kolozsvári repülőtér az utasok számát tekintve nagyságrendekkel nagyobb a marosvásárhelyinél, Kolozsváron tavaly egymillió személy vette igénybe a helyi repülőteret.

MTI

Share this post

PinIt
scroll to top