Jobb minőségű víz kerül a vezetékekbe, több pénzért

Mint ismert, az Aquaserv vízszolgáltató vállalat nagyszabású korszerűsítési is hálózat-kiterjesztési projektbe kezd, amelynek anyagi hozzájárulásához kölcsönt vett fel az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól (BERD).

A 11,4 millió euróra szóló hitelezési szerződést már alá is írták az Aquaserv képviselői, akik szerint mindenképpen szükséges volt a banki kölcsön felvétele annak érdekében, hogy a vízszolgáltató saját pénzalapjaiból tegye ki az összesen 110,8 millió eurót érő projekt 10,32%-os kötelező hozzájárulását.

A hitelezési szerződést 15 évre kötötték meg a felek, a pénzösszeget pedig a jelenlegi víz- és csatornahálózat felújítására és más településekre való kiterjesztésére használják.

Az Aquaserv vezetősége azt állítja, a költségek és a szolgáltatásból származó haszon aránya a jövőre nézve azt mutatja, hogy 2013-tól a Maros megyeiek többet fognak fizetni a vízért és csatornázásért, azonban sokkal jobb minőségű szolgáltatásban lesz részük. Hogy pontosan mennyibe kerül majd a víz köbmétere, azt utólag állapítják meg.

A Kohéziós Alapból származó juttatásból többek között korszerűsítik a maroskeresztúri víztisztító és -újrahasznosító állomást is, ahol új technológiát is bevezetnek az iszaptartalom csökkentésére. A beruházás összértéke megközelíti a 6 millió eurót, a kivitelezésért egy spanyolországi és a marosvásárhelyi cég lesz a felelős.

Share this post

PinIt
scroll to top