Jobban félünk az áremelésektől, mint a bérünk csökkentésétől

emberekAz elmúlt évekhez képest,  2012-ben visszaesett a hazaiak aggodalma a munkahelyek biztonsága és a havi jövedelmüket érintő csökkentések iránt. A legnagyobb gondot számukra az árak emelése jelenti – derült ki a Daedalus Millward Brown, piackutatással foglalkozó cég által közzétett adatokból.

Ez a jelenség „valószínűleg a politikai változások és a közalkalmazottak béreinek a kiteljesítése által gerjesztett optimizmussal magyarázható” – olvasható az életszínvonalra vonatkozó legutóbbi kutatás ismertetésében.

Az árak növekedése konstans módon a legfőbb félelmet jelenti a romániaiak körében. Az általános optimizmus pedig rányomja bélyegét (alaptalanul) a globális gazdasági krízisről, a járványokról és a háborúkról alkotott véleményre is – áll a piackutató cég tanulmányában.

A kutatás eredményeképpen, 2012-ben csupán 69%-a a lakosságnak aggódott a havi bérek csökkentése miatt, a 2011-ben megállapított 78,5% helyett. Míg tavaly 49,3% tartott a munkahelyének a megszünésétől, a tavalyelőtti 60,3%-hoz képest.

Ezzel ellentétben, a drágítások konstans módon, a lakosság 84%-át tartják sakkban.

Hasonlóan csökkent azon személyek száma is, akik a globális gazdasági válság, a háborúk vagy különböző járványok miatt aggódnak. Míg 2012. januárjában a lakosság 79,7%-át foglalkoztatták ezek a problémák, addig 2013. első hónapjában csak 69,3% fejezte ki félelmét az eseményekkel kapcsolatban.

A Daedalus Millward Brown szerint, az első számú stratégia a gazdasági válság elkerülésére a pénzalapok megfontoltabb kezelése volt. Ugyanis „tovább nő azon személyek száma, akik tavaly fegyelmezettebbnek vallották magukat, költekezési szokáisaikra nézve.” – olvasható a tanulmányban. Mivel nem tudták csökkenteni a háztartásbeli költségeket, 2012-ben a hazaiak kevesebbet használták a személyes autóikat, visszavágtak a vakációzásra szánt összegből, kölcsön kértek a rokonoktól vagy ismerősöktől, és zálogba adták értékesebb ékszereiket, vagyontárgyaikat.

Ellenben, kevesebben fogták vissza magukat, ami a táplálkozást, öltözködést vagy tisztálkodást, öngondoskodást illeti. És többen tartották nyilván kiadásaikat, vállaltak túlórákat, vagy néztek egyéb kereseti lehetőség után, a jövedelmük kiegészítése érdekében.

A felmérést 1000, 18–65 év közötti, városi környezetből származó kutatási alany bevonásával végezték, 2013. február 12–19. között.

Forrás: mediafax.ro

Share this post

PinIt
scroll to top