Jövő tavasszal szervezik meg a harmadik Székely Kongresszust

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karán rendezik meg jövő év április 19-21. között a harmadik Székely Kongresszust, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szervezésében.

szekely-kongresszus

A tudományos kongresszust, amely az erdélyi székelység fontos problémáira hivatott megoldásokat találni, több mint száz évvel ezelőtt, 1902-ben rendezték meg először.

A Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának rektora, dr. Dávid László a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón kifejtette, a tudományos módszer az egyetlen a székely társadalom problémáinak a megértésére.

A 2017 áprilisában megrendezett esemény beszélgetések és előadások formájában jelentkezik, ahol különféle szakemberek együtt próbálnak megoldásokat találni a székelységet érintő jövőbeli problémákra.

„Az egyetemnek nem csak hallgatói képzésekkel kell foglalkoznia, ki kell lépnie és meg kell mutatnia, hogy a tudományt másra is lehet használni. Nevezetesen: jövő tervezésre, régiofejlesztésre, és olyan párbeszédek megalapozására, amelyeket a többség-kisebbség viszonyában mindenki el tud fogadni. A lehető legideálisabb hely egy tudományos háttérrel rendelkező, elismert intézmény. A Sapientia 15 év alatt bebizonyította, hogy egy ilyen intézménnyé nőtte ki magát”, nyilatkozta dr. Dávid László rektor.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs szerint rendkívül fontos Székelyföld szellemi erőforrásainak és potenciáljának a mozgósítása.

„Mint a Székely Nemzeti tanács elnöke, képviselem Székelyföld területi autonómiájának a megvalósulását. Ezt a célt viszont kizárólag demokratikus módszerekkel és eszközökkel szeretnénk elérni. Ehhez viszont fontosnak tartjuk a székely szellemi erőforrások mozgósítását – kulturális intézmények, kutatók, tudósok bevonását, akik segíthetnek a Székely Nemzeti Tanács irányába intézett kérdések megválaszolásában”, tette hozzá Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke elmondta, az első Székely Kongresszust 1902-ben tartották, majd annak századik évfordulóján, 2002-ben rendezték meg a másodikat. A jövőben rendszeres időközönként tervezik megszervezni az eseményt.

Dr. Bakk Miklós, a Sapientia docense, és egyben a kongresszus szakmai felelőse kifejtette, hosszú távú stratégiákban kell gondolkodni, ami a régió fejlesztését illeti, ugyanis a székelység problémái nagyjából ugyanazok most is, mint száz évvel ezelőtt.

Forrás: zi-de-zi.ro

Share this post

PinIt
scroll to top