Jövőtől kerékpárutakon tekerhetünk

Legalábbis az ígéretek szerint. A Környezetvédelmi Minisztérium ugyanis 100 millió lejt fordít csupán kerékpárutak létesítésére. Marosvásárhelyen a tervek már elkészültek, a Tanács jóvá is hagyta a projektet, így hát nem marad más hátra, mint a pénz átutalása és a munkálatok megkezdése.

Varga István, a Civitas Nostra egyesület elnöke véleménye szerint, jelenleg túl veszélyes biciklivel közlekedni a városban. Hiába környezetbarát és olcsó közlekedési eszköz, nem biztonságos. Ez pedig a kerékpárutak hiánya miatt van – indokolta az elnök.

Tény, hogy a megyében az autóforgalom megnehezíti a biciklisek közlekedését, emiatt is harcol már jó ideje a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ a kerékpárosok biztonságáért. Sokan vannak, akik nem csak szabadidőben bicikliznek, hanem közlekedési eszközként használják a járgányukat. Ezért szükség van úgy hivatalosan kijelölt biciklisávokra, mint ahogy bicikli-megőrző és bicikli-lerakó helyekre is – nyilatkozott Hajdú Zoltán, a Fókusz Öko elnöke.

A Központ által kidolgozott tervezet több útvonalat tartalmaz, amelyeket minimális befektetéssel el lehetne készíteni. A tanácsosok júliusban rá is bólintottak a tervre, a megvalósítás azonban bürokráciai okokból késett. Most viszont, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium új projektet indít útnak, egyre nagyobb az esélye, hogy már jövőben lesz bicikli-infrastruktúra Marosvásárhelyen.

Forrás: tvmures.ro

Share this post

PinIt
scroll to top