Jövőtől nem számít az iskolai átlag az egyetemi felvételin

Nem veszik figyelembe jövőtől a középiskolai tanulmányok átlagát az egyetemi felvételiken, csak az érettségi eredménye számít majd. Mihnea Costoiu, felsőoktatási és kutatási tárca nélküli miniszter szerint a tanulmányi átlagra azért nincsen többet szükség, mert az érettségi problémamentesen zajlott.

Mostanáig az egyetemek dönthettek róla, figyelembe veszik vagy sem a tanulmányi átlagot, de az Oktatási és Kutatási Minisztérium által kiadott rendelet szerint 2014-től már mindenhol csak az érettségi eredményét veszik figyelembe a felvételin. Emellett az egyetemeknek továbbra is joguk van az érettségi jegy mellett más kritériumokat is megszabni, és felvételi vizsgát szervezni.

A rendelet ezenkívül más változásokat is tartalmaz a felsőoktatásra nézve, például azt, hogy minőségi mutatók alapján finanszírozzák majd az egyetemeket, nem pedig azok eddigi rangsorolása szerint. Ezenkívül a Rektorok Országos Tanácsának is megnő a szerepe, nagyobb hangsúlyt fektetnek a rektoroknak az Oktatási Minisztériummal folytatott párbeszédére.

Share this post

PinIt
scroll to top