Kampányt indít a SMURD – repülőgép vásárlására

A lakosság adójának 2%-át próbálja megpályázni a SMURD rohammentőszolgálat azért, hogy „légi mentőt”, azaz szolgálati repülőgépet vásárolhasson. Raed Arafat, a SMURD Alapítvány elnöke úgy nyilatkozott, egy repülőgéppel a tulajdonukban, sokkal több életet menthetnének a rohammentőszolgálat orvosai.

„Ne hagyd, hogy a kórházig vezető út gyógyíthatatlanná tegyen!” mottóval vág bele az adománygyűjtő kampányba a SMURD. Az egyesület tudatában van annak, hogy saját forrásokból képtelen 1,5 millió eurót előteremteni egy használt repülőgépre (5 millió eurót egy újra még annyira sem), ezért felkéri a lakosságot, hogy segítse a SMURD rohammentőszolgálatot adójának 2%-ával.

Raed Arafat terve szerint, ha összegyűl a pénz, egy teljes mértékben felszerelt repülőgépet vásárolnának, amelyben intenzív osztályhoz méltó ellátást biztosíthatnak, és amely ugyanakkor lehetővé tenné a páciensek megfelelő körülmények közötti szállítását, főként nagyobb távolságokra. Az alapítványelnök hozzátette, amennyiben sikerülne megvásárolni a légijárművet, felhagynának a jelenlegi repülőgép bérlésével. A kölcsönbe vett gép ugyanis amellett, hogy rengeteg pénzbe kerül, alkalmanként még foglalt is – magyarázta Arafat.

Azért lenne nagy szükség a „légi mentőre”, mivel annak segítségével sokkal több időt spórolnának a beteg kórházba való szállításán – indokolta Raed Arafat. A helikopterek ugyanis csak rövidebb távolság megtételére alkalmasak, a repülési idejük pedig 75%-kal többet vesz igénybe. Hozzátette, ha megvásárolhatnák a repülőgépet, a helipotereiket főként a közeli, súlyos esetek mentésére használnák, míg a repülőt a nagyobb távolságok megtételéhez.

2010-től máig a SMURD 170 ezer eurót költött a jelenleg használt repülőgép bérlésére. Ennek segítségével szintén 2010-ben 40 életet mentettek, közülük 13, 6 évnél kisebb gyermekét. A bérléshez szükséges pénz akkor is gyűjtés során szerezte meg a SMURD, a lakosság adójának 2%-ából.

Hogy idén kinek is szánjuk adónk két százalékát, arról május 15.-ig dönthetünk.

Share this post

PinIt
scroll to top