Kaszás Attila-díjra jelölték Bányai Kelemen Barnát

Bemutatták az idei Kaszás Attila-díjra jelölt művészeket: Kubik Anna, Kálid Artúr, Bányai Kelemen Barna és Keresztes Tamás esélyes az elismerésre. Közülük a közönség választja ki azt, aki a szeptember 7-i gálán átveheti a díjat.

Immár ötödik alkalommal adják át a Kaszás Attila-díjat, amelyet 2008-ban alapított Pokorni Zoltán és a MOZAIK Művészegyesület. A díj magyar nyelven játszó színészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja.

A díj odaítéléséről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Vasvári Csaba színművész, a MOZAIK Művészegyesület alelnöke elmondta, hogy mostantól a www.kaszasattiladij.hu oldalon lehet szavazni, augusztus elejétől pedig sms-ben és telefonon is voksolhatnak az érdeklődők.

A négy esélyes közül Kubik Anna a Pesti Magyar Színház, Kálid Artúr a Bárka Színház, Keresztes Tamás a Katona József Színház, Bányai Kelemen Barna pedig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatának tagja. A díjátadó gálát szeptember 7-én tartják a Thália Színházban, a Vidéki Színházak Fesztiváljának nyitányaként.

Pokorni Zoltán kiemelte, hogy a díj elnyerésének két feltétele van: a művészi súly mellett olyan emberi minőség, amely az adott színházi közösség építéséhez hozzájárul. Kaszás Attila ebben mintaadó volt és a mostani négy színész is ilyen személyiség – tette hozzá.

A szavazás három fordulóból áll. Az első fordulóban minden magyar nyelven játszó színház megkapta a jelölés jogát, közülük 22 társulat jelölte egy-egy tagját a díjra. A második fordulóban a 22 jelölt titkos szavazással választhatott ki maga közül három aspiránst. Mivel szavazategyenlőség alakult ki, az idén nem három, hanem négy jelölt közül választhat a közönség a harmadik fordulóban.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top