Kelemen: Hibás döntés alkotmányossági kifogást emelni a marosvásárhelyi katolikus iskola létrehozásáról szóló törvény ellen

Elhibázott és rossz üzenetet hordoz a Nemzeti Liberális Pártnak és a Népi Mozgalom Pártjának az a lépése, hogy megtámadta az alkotmánybíróságon a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum megalapítására vonatkozó törvényt – jelentette ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

A parlament épületében nyilatkozó Kelemen Hunor szerint rontja az RMDSZ és a PNL kapcsolatának kilátásait a liberálisok ezen gesztusa. ‘Az alkotmány minden állampolgár számára biztosítja az anyanyelven történő tanulást, és az alkotmányos jogot különböző módokon lehet érvényesíteni. Amennyiben a helyi hatóságok erre képtelenek, ha a helyi hatóságok döntései miatt nem lehet érvényt szerezni az alkotmányos jognak, akkor a közösség ezt a román államtól, a kormánytól, a parlamenttől, az állam intézményeitől várja el. A tervezet tehát semmiféle autonómiaelvet nem sért’ – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Kelemen azt is elmondta, hogy a Dăncilă-kormány beiktatása óta nem beszélt Ludovic Orbannal, a PNL elnökével.

„Megpróbáltam felhívni vasárnap, de nem sikerült beszélnünk. Tegnap küldtem neki egy sms-t, amiben megpróbáltam érvekkel alátámasztani, hogy miért tartom hibásnak a döntését, de az sms-re se kaptam választ” – részletezte a szövetségi elnök.

A PNL és a PMP parlamenti frakciói kedden jelentették be, hogy alkotmányossági kifogást emeltek a marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapítását lehetővé tevő törvény ellen.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top