Kelemen Hunor bírálja Basescut a Magyarországra vonatkozó nyilatkozata miatt

Bírálta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Traian Basescu román államfőt a Magyarországra vonatkozó nyilatkozata miatt, amely Kelemen szerint „túlméretezett és olajat önt a tűzre”.

kelemen-hunor

Az RMDSZ elnöke a Mediafax hírügynökségnek elmondta: elfogadhatatlan és rossz előjelű, hogy Basescu közvetlenül fenyegeti Magyarországot, hiszen államfőként egyben a fegyveres erők parancsnoka.

„Az államfőnek egyensúlyt biztosító tényezőnek kell lennie, és nem szabad olajat öntenie a tűzre” – mondta Kelemen, aki szerint Basescu jócskán túllépte azt a határt és illendőséget, amihez egy államfőnek igazodnia kellene.

Basescu hétfőn a külhoni románság képviselőinek jelenlétében rendezett egyik székelyföldi fórumon kijelentette, hogy Magyarország az „instabilitás tűzfészkévé” vált a kisebbségi kérdésben, és Románia vezető szerepet fog vállalni Budapest rendreutasításában.

Az RMDSZ elnöke szerint az rendben van, hogy a román állam intézményei, így például a külügyminisztérium és a politikusok reagáltak Vona Gábor „meggondolatlan” nyilatkozatára, amelyet az RMDSZ is elítélt, és elhatárolódott tőle, de számára érthetetlen, hogy Basescu „milyen harcba veti magát”.

Az RMDSZ elnöke szerint az EU-ban nincs helyük az ilyen jellegű nyilatkozatoknak, és úgy véli, az utóbbi időben senki nem vette igénybe a román-magyar kétoldalú kapcsolatokban az RMDSZ és a romániai magyarság által felkínált híd szerepet, amit ez a közösség betölthet Románia és Magyarország között. „Nem értem, Basescu miért nyilatkozott így, és nem hiszem, hogy ebben a hangnemben kellene folytatnunk” – mondta az RMDSZ elnöke.

Hasonló bírálatot fogalmazott meg Eckstein-Kovács Péter, aki Basescu kisebbségi tanácsadója volt. Az RMDSZ volt szenátora szerint rosszat sejtet, hogy Románia „az ostort mutogatja” Magyarországnak egy ellenzéki politikus nyilatkozata miatt. „Felelőssé tenni a magyar kormányt Vona Gábor nyilatkozata miatt túlzás és eltér az európai szellemiségtől” – véli Eckstein-Kovács, aki szerint Basescu állásfoglalása nem volt diplomatikus.

Az ellenzéki Jobbik elnöke szombaton az erdélyi Borzonton vélekedett úgy a romániai magyarok helyzetéről, hogy amennyiben „a magyar érdek csak konfliktus vállalásával képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell”.

Share this post

PinIt
scroll to top