A képviselőház módosításokkal elfogadta a megosztott áfafizetésről szóló tervezetet

Módosításokkal elfogadta szerda este a képviselőház plénuma a megosztott áfafizetésről szóló sürgősségi kormányrendeletet.

A jogszabály elfogadását 163-an támogatták, 95-en ellenezték.

A rendelkezés alkalmazása csak a fizetésképtelen vagy csődbe jutott vállalatok számára lesz kötelező, illetve azon cégek esetében, amelyek áfatartozást halmoznak fel.

Az új szabályozás értelmében külön áfaszámlát kell nyitniuk azoknak a vállalatoknak és közintézményeknek, amelyek:

a) 2017. december 31-éig a következő összegeknél nagyobb áfahátralékot halmoztak fel: 15.000 lejt nagy adózók, 10.000 lejt közepes adózók és 5.000 lejt a többi adózó esetén, amennyiben a hátralékot nem törlesztik 2018. január 31-éig;

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

  b) 2018. január elsejétől 60 naposnál régebbi áfahátralékot halmoznak fel, amely meghaladja a következő összegeket: 15.000 lejt nagy adózók, 10.000 lejt közepes adózók és 5.000 lejt a többi adózó esetén;

  c) fizetésképtelenné nyilvánították vagy folyamatban van esetükben a fizetésképtelenné nyilvánítás.

  Egy másik módosítás kivonja a jelen jogszabály hatálya alól a közintézményeket, valamint a nem áfafizető adóalanyokat. Az elfogadott szöveg szerint a többi áfafizető adóalanynak kötelessége, hogy ha megosztott áfafizetést alkalmazó céggel szerződik, akkor ennek áfaszámlájára utalja az áfát.

  Az áfaszámláról csak áfát, vagy más adó és illeték-jellegű kifizetést lehet eszközölni.

  Az ellenzék képviselői bírálták a rendelkezést, mert – véleményük szerint- ‘iszonyatos bürokráciát’ vezet be a magáncégek esetében.

  A megosztott áfafizetésről szóló jogszabály esetében a képviselőház volt a döntő ház.

  Forrás: AGERPRES

  Share this post

  PinIt
  scroll to top