Két év alatt 120 ezer új magyar állampolgár

Több mint 120 ezer erdélyi és partiumi kapta meg a magyar állampolgárságot az elmúlt két évben. Az EMNT-irodákban összesen 74 717 iratcsomót véglegesítettek, az érdeklődők száma elérte a 230 ezret – számolt be a kedvezményes honosítás elmúlt két évéről Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke csütörtökön, a szervezet kolozsvári sajtótájékoztatóján.

Elmondta, a 28 EMNT-iroda révén a Székelyföldön 65 553, Közép-Erdélyben 16 622, míg a Partiumban 39 461 magyar rendelkezik már magyar állampolgársággal. A friss magyar állampolgárok több mint fele öt városból kerül ki, ezek sorrendben Csíkszereda, Marosvásárhely, Kolozsvár, Szatmárnémeti és Székelyudvarhely. Hozzátette: az idősebbek kedvéért alkalmanként vidékre is kiszálltak az EMNT munkatársai.

Szász Péter, a kolozsvári EMNT-iroda vezetője ugyanakkor elmondta: nem csak egyszerű végrehajtóként működtek közre a kedvezményes honosítás munkájában, hanem az ezt lehetővé tevő jogszabály kidolgozásában is tevékenyen részt vettek. Közölte, több alkalommal szálltak ki a környékbeli településekre is, így Széken, Bonchidán, Detrehemtelepen, Jegenyén, Tordán, Körösfőn, Magyarszováton és Nádasdarócon segítettek helyben az időseknek és mozgáskorlátozottaknak. Kolozs megyéből több mint 25 ezer személy kereste fel a Demokrácia Központokat, 7784 iratcsomót zártak le és 13050 ember vált magyar állampolgárrá az utóbbi közel két évben.

Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, az EMNT-irodahálózat volt igazgatója ismertette, a számadás apropóját az szolgáltatta, hogy két éve, 2010. november 24-én írták alá az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Külügyminisztérium és a Nemzetpolitikai Államtitkárság képviselői azt a háromoldalú megállapodást, amely alapján az EMNT-irodahálózat elindította a honosítási tevékenységét. Hozzáfűzte, a folyamat sikerében nem felejthetőek el mindazok, akik két éve a folyamat gördülékeny előmozdításáért nap mint nap tesznek. „Köszönettel tartozunk az EMNT munkatársainak, a konzulátus munkatársainak és mindazon partnereknek, akik áldozatos munkája nélkül nem tarthatnánk itt” – mondotta. Megemlítette, hogy az újdonsült magyar állampolgárok Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben önkéntes alapon állampolgári klubokat hoztak létre, ami alátámasztja a honosítási folyamat közösségteremtő erejét.

Share this post

PinIt
scroll to top