Két év után újra szívátültetést végeztek Marosvásárhelyen

Elvégezték az első sikeres szívátültetést az újraindított marosvásárhelyi Szívgyógyászati és -átültetési Központhoz tartozó Szív- és Érsebészti Klinikán, jelentette be vasárnap délben a klinika vezetője, dr. Horaţiu Suciu professzor.

Egy 32 éves, Dâmboviţa megyei férfi kapta az új szívet, akit súlyos szívelégtelenséggel diagnosztizáltak, és már másfél éve vár megfelelő donorra. A férfinek azért kellett másfél évet várnia, mert korábban nem sikerült megfelelő donort találni.

Szombaton a beteg még a târgoviştei kórházban volt, ott kapták a hírt a megfelelő donorról, majd a férfit átszállították Marosvásárhelyre, hogy elvégezhessék a műtétet. A férfi egy Máramaros megyei 26 éves, súlyos sérüléseket szenvedett, az agyhalál állapotában levő fiatalember szívét kapta meg.

Az új szív szombatról vasárnapra virradó éjszaka, hajnali 3 órakor érkezett meg a kórházba, az átültetési műtét hét órán át tartott, a beteg most az intenzív terápiai osztályon van, állapota jónak mondható, nyilatkozta dr. Horaţiu Suciu.

Több mint két év telt el azóta, hogy 2011-ben megszüntették a marosvásárhelyi Szívgyógyászati és -átültetési Központot (IBCvT). A múlt év végén újraindították, újra akkreditálták, de átültetésre egészen mostanáig nem került sor.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    Share this post

    PinIt
    scroll to top