Két kilométernyi román zászlót készül kiosztani a székelyföldi román ortodox püspökség

Két kilométernyi zászlóanyagot vásárolt a székelyföldi Kovászna és Hargita megye ortodox püspöksége, hogy abból a térség kolostoraiban román nemzeti színű zászlót varrjanak. A zászlókat a székelyföldi román templombúcsúkon készülnek kiosztani a nyár folyamán.

Ioan-Selejan„Egyelőre két kilométer trikolórt vásároltunk, de ezt még pótolnunk kell, hogy minden házhoz jusson. Minden zászlót megszentelünk, és átadásukkor a papok imádkoznak a haza javáért” – idézte Ioan Selejan püspököt az Agerpres hírügynökség.

Hargita és Kovászna megye ortodox püspöke arra kérte a híveket, hogy őrizzék a román nemzeti színű zászlókat, és büszkén tűzzék ki azokat házaikra az állami és egyházi ünnepeken.

A püspök elmondta, az első 350 zászlót hétfőn osztották ki a Kovászna megyei Nagypatakon a helyi ortodox kolostor búcsúján.

Székelyföldön 2012 nyarán alakult ki román-magyar feszültség a szimbólumok kapcsán. A májusban hatalomra jutott Ponta-kormány által kinevezett Kovászna megyei prefektus bíróságon támadta meg a helyi és a megyei önkormányzatoknak a székely zászló, illetve más helyi zászlók kitűzésére vonatkozó határozatait. A Hargita megye zászlajáról és a Kovászna megye zászlajáról hozott önkormányzati határozatokat jogerősen érvénytelenítette a bíróság.

Share this post

PinIt
scroll to top