Két magyar ügyet is a strasbourgi bíróság elé visznek

Két panaszt is benyújtottak magyarság miatt ért jogsérelem ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, jelentette be a Székely Nemzeti Tanács gyergyószéki szervezetének elnöke, Árus Zsolt.

strasszburg

Az első ügyben a tanácselnök a közösségi oldalakon terjedő, lejárató hozzászólások ellen emelt panaszt. A levelek többek közt olyan személyes jellegű információkat is tartalmaztak, amelyekhez csak a titkosszolgálatok segítéségével lehetett hozzájutni. A panaszt mind az ügyészség, mind a bíróság kivizsgálás nélkül utasította el. Elmondása szerint, miután idehaza az összes jogi lehetőséget kimerítette, kénytelen volt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni.

A másik eset Czink Attila, egy gyergyószentmiklósi étterem-tulajdonos nevéhez kapcsolódik, akit azért bírságolt meg a fogyasztóvédelem, mert a vendéglátóegység elé kihelyezett reklámtáblára csak magyar nyelven tüntette fel az aznapi menükínálatot. A Gyergyószentmiklósi Bíróság elutasította a bírság megsemmisítésére vonatkozó fellebbezést, annak ellenére, hogy a Diszkrimináció Ellenes Tanács úgy ítélte meg, a magyar nyelven kifüggesztett reklám nem diszkriminatív, és az üzletnek joga van eldönteni, milyen nyelven írja ki a menüt.

Mindkét ügyben a tavaly elindult Jogaink Egyesület segítségével nyújtották be az iratcsomókat az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

Forrás: Székelyhon.ro

Share this post

PinIt
scroll to top