Két Maros megyei polgármestert küldenek rács mögé

Úgy a segesvári polgármestert, Dorin Dăneşant, mint Apold község vezetőjét, Sorin Bizot, börtönbüntetésre ítélték a hatóságok.

Míg az előbbi munkahelyi visszaélés vádjával kerül majd a rácsok mögé, addig a másik polgármestert hamis tanuskodásért csukják le az illetékesek.

Az adevarul.ro internetes portál úgy tudja, Segesvár polgármesterét, Ioan Dorin Dăneşant 1 év és 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte a Segesvári Törvényszék, ugyanakkor funkciójából is felfüggesztik a hatóságok. Mindezt a munkahelyi visszaéléssel, valamint bűntett eltitkolásáért végrehajtott hamisítással és álnoksággal érdemelte ki a tisztviselő. Az ítéletet viszont azonnal megtámadta a segesvári városvezető ügyvédje. Dorin Dăneşan ugyanis ártatlannak vallja magát.

Dorin Dăneşant egyébként már kétszer szólították rács mögé, egyik alkalommal 4 hónapos, másik alkalommal pedig 2 hónapos letöltendő börtönbüntetésre. Azonban a polgármesternek sikerült elsimítania mindkét ügyet, a Büntetőtörvénykönyv egyik cikkelye alapján. Végül, „csupán” 1 évet és 6 hónapot kell leülnie – áll az ítéletben.

Az apoldi polgármester esetében, Sorin Bizo részére is 1 éves börtönbüntetést szabtak meg a bírák, valamint a tisztségéből való felfüggesztését is. A hamis tanuskodásért kapott fegyházbüntetést a marosvásárhelyi Táblabíróság jelentette ki, a végzés pedig végleges és visszavonhatatlan.

A község polgármesterét 2011. márciusában választották meg, miután a 2008-ban mandátumot nyerő, Nicolae Colceriu akkori polgármestert megvesztegetés vádjával ugyancsak börtönbüntetésre ítélték, és felfüggesztették őt is a funkciójából.

Share this post

PinIt
scroll to top