Kétszer annyi külföldi résztvevő a Tuborg Green Fest Félszigeten, mint tavaly

A Félsziget hagyományaihoz híven vasárnap délben sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők a fesztivál idei kiadásának legfontosabb eseményeiről. A szervezők megbízásából a kolozsvári Max Weber Társadalomkutató Alapítvány a BBTE Szociológia kar diákjaival együttműködésben szociológiai vizsgálatot végzett a Tuborg Green Fest Félsziget résztvevői körében.

Bodor László fesztiváligazgató ismertette a felmérés előzetes eredményeit, az egyik legfontosabb adat a fesztivál külföldi látogatóira vonatkozik: a tavalyi 4%-os részvétel idén több mint 7,8%-ra emelkedett. A legtöbben Magyarországról érkeztek, de jelentős volt a holland, német, bolgár, moldáv vagy angol résztvevők száma is.

„Ez a több mint 7 százalék nem csak a Félsziget számára fontos, hanem az egész régiónak. A külföldről érkezett fesztiválozók meglátogatják Marosvásárhely nevezetességeit, elmennek Szovátára vagy Parajdra, tehát gyakorlatilag a régió turisztikai potenciálját növeli a fesztiválunk” – vonta le a következtetést Bodor László.

A felmérés szerint a félszigetezők 81,3%-a 18 és 29 év közötti, a válaszadók közel fele (45,6 százaléka) valamilyen formában tanul vagy frissen végzett, további 21 százalék tanulmányai mellett dolgozik, a válaszadók 28 százaléka dolgozik. A felmérésből jól látható, hogy a fiataloknak van egy olyan korosztálya, amely számára a Félsziget fesztivál a nyári szabadidős program természetes része, velejárója. Tavalyhoz képest idén jóval magasabb volt a 30 év felettiek jelenléte a fesztiválon, több mint 10%.

„Kifejezetten örvendünk két adatnak. A résztvevők 62 százaléka volt már a Félsziget Fesztiválon, 38 százalékuk először vesz részt. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a Félsziget rendszeres nyári programmá vált sok fiatal életében, másrészt az első alkalommal idelátogatók jelentik a következő félszigetes generációt” – jelentette ki Bodor László.

A jövőt illetően a fesztivál igazgatója optimista, annál is inkább, mert jövőre tíz éves lesz a Félsziget Fesztivál, éppen ezért egy rendkívüli kiadást szeretne szervezni. „Ez elsősorban a szponzorainktól függ, akik idén nagyon elégedettek voltak, de természetesen újabb tárgyalások következnek” – vázolta a terveket Bodor László.

Nemcsak a harmadik nap, de valószínűleg az idei Tuborg Green Fest Félsziget és a fesztivál kilencéves történetének legfontosabb koncertjére került sor szombaton este, amikor a Tuborg Main Stage-re lépett Iggy Pop és zenekara, a Stooges. A rock-történelem legenergikusabb előadójának tartott amerikai énekes mindent beleadott első romániai koncertjén, és bár műsorát nem a legközismertebb dalaira építette, a színpadról áradó energia lenyűgözte a közönséget, a közönség energiája pedig Iggyt, aki a színpadra is felhívott egy tucatnyi rajongót.

A fesztivál legnagyobb sztárjának koncertjével párhuzamosan a Freedom Music Arénában is teltház volt Sterbinszky szettjén, a nagyszínpadi program végeztével pedig a közönség egyre csak nőtt a brit Nick Warren majd a Șuie Paparude fellépésén, amelyen már a sátor előtti tér is tele volt táncolókkal.

A Kiss Teraszon is remek hangulatot teremtettek a nemzetközi fellépők: a latinos ritmusokat jamaikai skával keverő Ska Cubano benépesítette a teret, a Chase and Status pedig az idei év eddigi legnagyobb teraszos partiját hozta össze.

A magyar zenék kedvelőinek is jó napjuk volt szombaton: olyan nevek léptek fel, mint a Moby Dick, a Nevergreen, az Anima Sound System, az Alvin és a mókusok és a Vad Fruttik.

A Tuborg Green Fest Félsziget első napján 14.000 résztvevő volt, második nap 17.000, a harmadik napon pedig 19.000. Az előrejelzések szerint a fesztivál utolsó napján több mint 20.000 résztvevője lesz a Félszigetnek.

Share this post

PinIt
scroll to top