Kevésbé érdeklődnek a hallgatók munkája iránt az állami intézmények

allasinterjuGyakorlatoznának, de nincs kinél. A marosvásárhelyi egyetemek hallgatói, akiknek kötelező szakmai gyakorlaton kell résztvenniük, alíg tanulnak valamit a közintézményeknél. Ennek oka egyrészt a hallgatók közömbös hozzáállása, másrészt pedig az állami alkalmazottak érdektelensége.

Hasonló eset történt a Maros Megyei Munkaerő-ügynökségnél, ahol az alkalmazottaknak vagy nem jutott idejük az egyetemistákkal foglalkozni, vagy nem állt szándékukban megosztani velük a tapasztalataikat, hacsak nem állnak rokonságban ott valakivel.

„Abban a pillanatban, amikor belépsz egy közintézménybe vagy egy magáncéghez, és meglátják, hogy fejlettebb képességekkel rendelkezel, mint ők, rögtön felszisszennek: «Jaj, ha alkalmazzák…» Ez nálunk is megtörtént: hogy tennék oda a gyakorlatozót, hogy tanuljon, mikor annyi a dolguk? Inkább dohányoztak órák hosszat, minthogy meséljenek a hallgatóknak. De a helyzet azonnal megváltozott, ha valaki gyereke került oda.” – részletezte Reghina Fărcaş, a Maros Megyei Munkaerő-ügynökség igazgatója, az egyetemisták szakmai gyakorlata kapcsán megszervezett közvitán.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy szükség van egy olyan közös kommunkációs platform létrehozására, amely bevonja a hallgatókat és a munkáltatókat egyaránt, és arra ösztönzi a vállalkozókat, hogy tanítsák meg a pályakezdőknek a szakmájukkal kapcsolatos alapvető dolgokat.

Elena Popa, a Maros Megyei Tanács humán-erőforrás osztályának képviselője megjegyezte, az egyetemisták sem tulajdonítanak elegendő figyelmet a szakmai gyakorlatnak, ugyanis kevés közülük az, aki komolyan veszi, és hasznot próbál húzni belőle.

A közvitát a jelen legfontosabb problémája ihlette: a tény, hogy a mai fiatalok nehezen találnak állást, továbbá az, hogy a felsőfokú oktatás nincs összhangban a munkaerő-piac igényeivel.

Forrás: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top