Kezdődik a medvevadászat Romániában

A medveállomány túlnépesedése miatt engedélyezhetik a állatok kilövését. Jelenleg csak külön Környezetvédelmi minisztériumi engedéllyel lehet lelőni vagy elaltatni egy medvét.

Romániában a becslések szerint 6000 barnamedve él, ami háromszor több, mint az optimális állatállomány az élettér és az élelmezési szükségletek szempontjából.

Mugur Cozmanciuc környezetvédelmi államtitkár az Evenimentul zileinek azt mondta: nem engedélyezik a medveállomány kiírtását, de optimálisra kell csökkenteni számukat. A helyzet felülvizsgálatát az váltotta ki, hogy Dambovita megyében egy 71 éves férfit ölt meg a medve szilvaszedés közben és másik két személyt pedig megsebesített a hétvégén. Az állatot kilőtték és megállapították, hogy veszett volt.

A szaktárca a múlt héten a Homoród menti falvak lakóit rettegésben tartó medvék egyikének kilövésére is megadta az engedélyt. A helyi sajtó szerint Homoródszentmárton és Homoródalmás községben idén 49 háziállatot pusztítottak el, és három méhkaptárt dúltak fel a településekre bejáró medvék. Májusban Kászonaltíz egyik gazdaságában két pásztort sebesített meg egy medve.

Forrás: bukarestiradio.ro

Share this post

PinIt
scroll to top